Gradovi

Pomor ribe u jezeru Modrac, obustavljen rad Fabrike pitke vode

Pomor ribe u jezeru Modrac, obustavljen rad Fabrike pitke vode
Foto: N.N. | Pomor ribe u jezeru Modrac, obustavljen rad Fabrike pitke vode

Vodosnabdijevanje Tuzle za sada je uredno, a u tuzlanskom komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" (ViK) kažu da nema razloga da tako ne ostane i u narednim danima.

"Fabrika pitke vode još nije puštena u rad, ali po parametrima koje mi mjerimo nemamo nikakvih problema sa kvalitetom jezerske vode. Sačekaćemo analize vode i ribe, a kada budemo imali bilo kakvu potvrdu o tome da je kvalitet vode dobar, pustit ćemo fabriku u rad. Zalihe vode koje imamo su dovoljne, tako da nemamo potrebe žuriti i možemo pričekati još neke analize, pored naših, da budemo potpuno sigurni", kaže Vekaz Karić, tehnički direktor ViK-a Tuzla.

Pored nadležne inspekcije uzorke vode na analizu je poslalo i Sportsko ribolovno društvo "Smuđ" te javno preduzeće "Spreča", koje upravlja jezerom Modrac.

"Uzorci su uzorci ribe i vode sa jezera te sa pritoka Spreče i Turije. Analizu će raditi Agencija za vodno područje rijeke Save u svojim laboratorijama. Rezultate ćemo imati za najmanje sedam dana, jer se radi kompletna analiza", kaže Hidajet Ribić, postupajući kantonalni vodni inspektor.

Inspektor nije želio davati pretpostavke o tome šta je moglo dovesti do pomora ribe, a svoje viđenje imaju u SRD "Smuđ".

"Mi smo odmah nakon što smo opazili da je došlo do ponmora, angažovali firmu TQM za ispitivanje uzoraka vode. Na licu mjesta smo mjerenjem utvrdili da se u vodi nalazi izuzetno mala koncentracija kiseonika ispod dva miligrama po litru, a na mjestima ispod jednog miligrama po litru. Nedostatak kiseonika u vodi je doveo do umiranja riba koje su najosjetljivije, a ostale vrste su bez svijesti plutale uz obalu i, nažalost po njih, veliki broj nije preživio tu borbu. Po pet uzoraka ribe različitih vrsta smo poslali na ispitivanje u dvije akreditovane ustanove i sada čekamo rezultate analize", kaže Alem Nuhić, predsjednik RSD "Smuđ" iz Lukavca.

On ističe da nema sumnje da je uzrok pomora ribe nedostatak kiseonika u vodi, ali da na glavno pitanje, šta je dovelo da tog nedostatka, još nema odgovora.

"Glavno pitanje je koji hemijski proces je uzrokovao smanjenje koncentracije kiseonika u vodi. Na to pitanje, nadamo se, dobit ćemo odgovor nakon što dobijemo izvještaj o kvalitetu uzoraka vode koje su danas uzete od strane firme TQM i laboratorija JP Spreče", zaključuje Nuhić.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije