Gradovi

Ponovo oštećen krst na molitvištu u Federaciji BiH

Ponovo oštećen krst na molitvištu u Federaciji BiH
Foto: S | Ponovo oštećen krst na molitvištu u Federaciji BiH

LUKAVAC - Krst na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica, koje pripada Lukavcu u Federaciji BiH, oštećen je drugi put u posljednje tri godine, rekao je predstavnik Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Lazo Tripunović.

Tripunović je istakao da su u Udruženju neprijatno iznenađeni najnovijim vandalskim činom koji se desio tokom vikenda i koji je prijavljen policiji, a obaviješten je i gradonačelnik Lukavca.

Osuđujući skrnavljenje krsta, Tripinović je poručio da se time samo jača volja za povratak u Brijesnicu Gornju u kojoj je prije rata živjelo 570 stanovnika, čije su kuće srušene.

"Zbog ponovnog oštećenja krsta sada tražimo da se uključe i institucije sa nivoa BiH", naglasio je Tripunović, prenosi Srna.

On je podsjetio i na provokacije pojedinih lovaca upućene raseljenim Srbima ovog kraja koji su tradicionalno na Mali Božić, 14. januara, došli da obiđu lokalno groblje u Matićima i okupe se na lokalitetu nekadašnje škole.

"Tada nam je rečeno da ih krst vrijeđa i da za njih predstavlja provokaciju", rekao je Tripinović.

On je dodao da je zbog toga Zavičajno udruženje mještana Gornje Brijesnice iniciralo sastanak u Lukavcu sa predstavnicima lokalne vlasti i Lovačkog udruženja "Svatovac" s ciljem da se preduprijede slični incidenti.

Tripunović je naveo da protjerani mještani Brijesnice Gornje na molitvištu tokom septembra organizuju Zavičajni sabor Brijesničana i poljsku jesenju molitvu s ciljem da obezbijede uslove za održivi povratak.

Prema njegovim riječima, tek je prošle godine u novembru, prvi put nakon 29 godina, u srpskom zaoseku Matići postavljen krov na još devastiranoj kući Radomira i Jadranke Nedić, njihovim vlastitim sredstvima.

On je podsjetio da je na području Brijesnice Gornje živjelo 570 Srba, da je selo imalo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali da su ga uništili 1995. godine pripadnici Armije RBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije