Gradovi

Ponovo zaprašivani komarci u Kozarskoj Dubici

Ponovo zaprašivani komarci u Kozarskoj Dubici
Foto: N.N. | Ponovo zaprašivani komarci u Kozarskoj Dubici

KOZARSKA DUBICA - U Kozarskoj Dubici izvršeno je zaprašivanje komaraca, tretmanom sa zemlje.

Ovo je druga akcija uništavanja komaraca na području Kozarske Dubice, jer prva, obavljena 8. i 9. juna, nije dala očekivane rezultate. 

Direktor preduzeća "Eko-bel" Vladimir Šušnjar rekao je da je sinoć na terenu bilo sedam ekipa, te izrazio nadu da će akcija biti uspješna. 

"Nadam se da će akcija biti uspješna jer su vremenski uslovi idealni", rekao je Šušnjar. 

On je naveo da se tretman vršio sa zemlje hladnim zamagljivačima u gradu i prigradskim naseljima, te toplim zamagljivanjem na selima. 

Prema njegovim riječima, sa posebnom pažnjom tretirani su predjeli koji su u toku prošlog mjeseca bili zaplavljeni i gdje postoje legla komaraca. 

"Klima se mijenja i mi ćemo morati da budemo spremni da će i narednih, kao i ove godine, biti slična situacija u svim opštinama kada je riječ o komarcima. Moraće se vršiti najmanje dva tretmana zaprašivanja, a negdje i treći", naglasio je Šušnjar. 

On je rekao da je ovo jedna od najtežih godina za suzbijanje komaraca, te da su slični uslovi zabilježeni 2010. i 2014. godine. 

"Tada je sve prošlo brzo i voda se nije toliko zadržavala kao ove godine kada smo imali oko mjesec i po dana naizmjenično kišu i sunce, te izuzetno visok nivo podzemnih voda, koje su uslovile sve što nam se sada dešava", objasnio je Šušnjar. 

On je rekao i da je prilikom prve akcije vršen ozbiljan larvicidni tretman u Banjaluci, Prijedoru, Srbcu, Šamcu i Brodu. 

"Očekujemo da će se sada, nakon još jednog tretmana, najezeda komaraca splasnuti", kaže Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije