Gradovi

Poplave poskupile regulaciju korita Križevice

Poplave poskupile regulaciju korita Križevice
Poplave poskupile regulaciju korita Križevice

BRATUNAC - Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je za realizaciju projekta regulacije i uređenja korita Križevice, koji je započet prije godinu dana, potrebno oko 30 odsto više sredstava od planiranih 1,4 miliona KM.

On je pojasnio da je količina vode u koritu Križevice tokom majskih poplava bila znatno veća od stogodišnjeg maksimuma korištenog za izradu projekta regulacije, koji sada treba izmijeniti sa novim podacima o količinama vode i na osnovu toga predvidjeti dodatne radove i ulaganja u regulaciju.

"Nakon obilnih kišnih padavina i izlijevanja Križevice, bilo je neophodno izmijeniti projekat za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1,4 miliona KM. Dodatni radovi obuhvataju čišćenje korita ove rijeke, te povećavanje visine i širine nasipa", rekao je Mlađenović novinarima.

On kaže da je opština nakon poplave u maju bila prinuđena da uradi projekat kojim je predviđena regulacija korita i izgradnja taložnika u naselju Podgradac.

Mlađenović je ocijenio da su ti radovi veoma važni, jer je potrebno spriječiti nasipanje regulisanog dijela šljunkom i zemljom, koje nanosi ova bujična rijeka.

"Sredstva za realizaciju tog projekta obezbijeđena su iz međunarodne pomoći poplavljenim opštinama", rekao je Mlađenović.

On kaže da je u toku priprema projekta kojim će biti obuhvaćeno i uređenje oštećenog korita Glogovske rijeke u naselju Repovac.

"Taj projekat finansira opština i međunarodna organizacija 'Ker internešenel", rekao je Mlađenović.

On je dodao da je zahvaljujući pomoći Oružanih snaga BiH korito te rijeke očišćeno i uređeno na području Glogove i Ranče, gdje je i pričinila najveće štete i meandrirala iz korita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije