Gradovi

Popravljen sistem za navodnjavanje u selu u Popovom polju

Popravljen sistem za navodnjavanje u selu u Popovom polju
Foto: N.N. | Popravljen sistem za navodnjavanje u selu u Popovom polju

TREBINJE- Članovi Udruženja korisnika vode za navodnjavanje „Pištet“ iz sela Veličani u Popovom polju uredili su i popravili sistema za navodnjavanje, koji već nekoliko godina nije bio u funkciji.

Na novom sistemu su uvedeni i satovi za mjerenje potrošnje vode svakog domaćinstva.

Problem u nefunkcionisanju sistema odnosio se i na neplaćanje računa za potrošenu električnu energiju u sistemu navodnjavanja, što je takođe riješeno.

“Dug od nekoliko hiljada maraka korisnici vode su platili kroz višegodišnju članarinu, što je bio i jedini način da se izmire obaveze, a uvođenjem mjernih satova će se uvesti i kontrola potrošnje ovog značajnog resursa”, kazao je potpredsjednik Udruženja Ilija Derikučka.

Ni dosadašnji način plaćanja potrošene vode nije bio efikasan, jer su svi plaćali zajedničku potrošnju, pa se nerijetko dešavalo da pojedini korisnici ostave vodu da lije po cijeli dan, za šta nije bilo nikakve potrebe, zbog čega su svi korisnici potpisali nove ugovore, na kojim su se obavezali da svi imaju svoj sat za potrošnju i da će plaćati koliko potroše.

Sve će biti regulisano novim pravilnikom o korištenju voda koje će uskoro donijeti JP “Vode Srpske” i resorno ministarstvo.

“Vode Srpske” će, kako nam je rečeno, uskoro preuzeti i upravljanje i održavanje sistema za navodnjavanje, što u ovom udruženju smatraju sigurnijim i bržim putem za intenzivnu proizvodnju hrane kojom se za sada na području Trebinja bave samo rijetki poljoprivrednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije