Gradovi

Posao za 50 pripravnika: Grad obezbjeđuje plate, poslodavci doprinose

Posao za 50 pripravnika: Grad obezbjeđuje plate, poslodavci doprinose
Foto: Vesna Duka | Posao za 50 pripravnika: Grad obezbjeđuje plate, poslodavci doprinose

TREBINJE - Četrdeset poslodavaca privatnog sektora iz Trebinja zaposliće 50 visokoobrazovanih pripravnika do kojih su došli posredstvom Gradske uprave Trebinje, koja je već obezbijedila 360.000 maraka za isplaćivanje njihovih neto plata u visini od 600 maraka, dok će poslodavci plaćati doprinose.

Poslodavcima koji su odabrani nakon javnog poziva u Gradskoj upravi su podijeljene odluke o njihovom subvencionisanju da prime mlade pripravnike, od kojih se mnogima nudi i stalno zaposlenje u tim firmama ako se pokažu stručnim i vrijednim radnicima.

"Mi smo na isti način ranije primili jednog pripravnika koristeći ova sredstva koja odobrava grad Trebinje i on se pokazao kao dobar radnik, stručnjak i kao dobar čovjek, pa je dobio kod nas stalno zaposlenje, tako da, ako se budući novi pripravnik pokaže dobrim, ponudićemo mu stalno zaposlenje", kaže Radmila Anđelić, predstavnica firme "Mat Print" iz Trebinja.

Kaže da su ovaj program u firmi jedva dočekali jer im je trebao radnik, a osim što će dobiti subvencije za zapošljavanje pripravnika, grad Trebinje će u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje sačiniti i listu visokoobrazovanih profila budućih radnika koji su na berzi rada, pa će lakše izabrati ono zanimanje koji im je potrebno.

Takav koncept programa je pojasnio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napominjući da će grad finansirati i odrađivanje pripravničkog staža na volonterskoj osnovi, gdje je lokalna uprava dužna da im za godinu dana obezbijedi uplatu radnog staža, što iznosi oko 1.400 maraka po jednoj osobi.

"Određeni broj poslodavaca je već procijenio da neće imati sve visokoobrazovne profile koje želi da zaposli, tako da će realizacija cjelokupnog projekta biti oko 95%, ali ćemo mi učiniti sve da što više mladih ljudi nađe pripravničko zaposlenje", pojasnio je Ćurić, napominjući da će sva potrebna sredstva biti izdvojena iz budžeta grada za 2021, ali i za 2022.  godinu.

On je izrazio očekivanje da će svi pripravnici zadovoljiti kriterijume koji se traže u svim ponuđenim firmama, te da će dobar dio njih, nakon isteka godine dana pripravničkog staža, ostati u tim firmama, što se dešavalo i u ranijim sličnim programima.

On je izrazio nadu da će se na ovaj način povećati zaposlenost u Trebinju, u kome je u posljednjih nekoliko godina po različitim projektima Gradske uprave zaposlenje našlo više od 700 mladih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije