Gradovi

Postavljen krst za ustanike u Trebinju

Postavljen krst za ustanike u Trebinju
Foto: N.N. | Postavljen krst za ustanike u Trebinju

TREBINJE - Na prevoju Vardište, između Trebinjskih brda i Starog Slanog kod Trebinja, gdje su na Ilindan 1941. godine pripadnici tadašnjeg narodnog otpora dočekala dijelove 14. ustaške pukovnije Nezavisne države Hrvatske koji su krenuli u pokolj srpskog stanovništva ovoga kraja, postavljen je i sveštan krst visok šest metara, sa spomen pločom.

Malo uniže je još 1962. godine bila postavljena spomen ploča sa petokrakom koja je i danas tu, ali je želje potomaka prvih ustanika bila da se postavi i krst, kao glavno znamenje da su ustanak protiv ustaša ovdje podigli Srbi.

"Na Vardištu su poginula i trojica ustanika - Božidar Basor, Ilija Savović i Krsto Čihorić, dok je u prethodnoj borbi, kada je osvojena ustaška kasarna na Begović kuli,  29. jula 1941. teško je ranjen i podlegao Stevan Bokić", podsjetio je Vujadin Vuković, jedan od inicijatora akcije.

Krst je, uz pomoć Vujadina Vukovića, uradio trebinjski majstor Pero Đajić, koji kaže da je inicijativu sa zadovoljstvom prihvatio.

"Krst je željezni, a ruže na krstu su urađene od nerđajućeg materijala, tako da može stotinu godina ovako da stoji, budući da je velikog profila, samo da se ne dese kakva vazdušna pražnjenja ili neka slična nepogoda", kazao je Đajić, napominjući da je krst prefabrana dva puta tmeljnom bojom i dva puta bijelim lakom, tako da izgleda kao da je iz jednog komada, nikao sa stijene.

Dragan Savović, jedan od indirektnih potomaka prve žrtve ovoga ustanka, Ilije Savovića, kaže da je na ovome mjestu otpor mogao biti stoposototno učinkovit, da neki od bošnjačkih mještana ustašama nisu pokazali prijeki put kojim su došlo na bok ustanicima.

"Naši su već bili neutralizovali jedno ustaško mitraljesko gnijezdo i zarobili im jedan mitraljez, koji im je itekako dobro došao, budući da su bili maltene goloruki, sa svega nekolike puške, ali kada su zadobili nenadni udar sa boka, onda su naši i izginuli", pojasnio je Savović.

Ustašama su se tada suprotstavili Vukovići, Bodiroge, Brajići, Kokići, Savovići, Basori, Čihorići, čiji su potomci prisustvovali postavljanju krsta, a Vujadin Vuković napominje da se na ovome neće stati, već se iduće godine u isto vrijeme planira postaviti spomen ploča i na bivšoj žandarmerijskoj stanici na Begović kuli, koja je bila i prva akcija ustanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije