Gradovi

Postignut dogovor sa "Autoprevozom" o izmirenju obaveza

Postignut dogovor sa "Autoprevozom" o izmirenju obaveza
Foto: N.N. | Postignut dogovor sa "Autoprevozom" o izmirenju obaveza

​BIJELJINA - Skupština povjerilaca bobar banke u stečaju prihvatila je juče prijedlog o izmirenju obaveza "Autoprevoza", a iz te firme ističu da je riječ o dogovoru koji ne dovodi u pitanje opstanak tog preduzeća.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić istakao je za "Glas Srpske" da je i Odbor povjerilaca pokazao veliko razumijevanje za probleme u kojima su se našli zbog odlaska u stečaj Bobar banke.

"Prihvatili su naš prijedlog da daju određeni diskont na naše obaveze po kamatama, sa rokom od 60 dana da uplatimo dugovanja prema toj banci u stečaju. Riječ je o značajnom iznosu, ali time će se obezbijediti maksimalna naplativost banke te dalji opstanak “Autoprevoza” i svih naših firmi koje su bile žiranti po ovim kreditima", rekao je Mijić, koji nije iznosio detalje o iznosu koji firma mora da plati u datom roku.

"Glas" je juče objavio da pojedini članovi Odbora povjerilaca Bobar banke u stečaju opstruišu okončanje stečajnog postupka, zbog čega drugi povjerioci trpe štetu, a dokaz je odbijanje ponude stečajnih dužnika “Autoprevoz” i “Prevoz Golub” da prijevremeno otplate svoj dug prema banci. Milić je tada kazao da ta firma, sa sestrinskom firmom “Prevoz Golub” ima oko 7,5 miliona maraka glavnog duga prema Bobar banci i dodao da ti krediti podignuti po nepovoljnoj kamatnoj stopi i predstavljaju veliki teret za poslovanje tih preduzeća.

Podsjetio je da su još početkom prošle godine ponudili Odboru povjerilaca da otplate kompletnu glavnicu od 7,5 miliona, ali da je ta ponuda odbačena. Takvu ponudu, kazao je, više ne mogu da obezbijede, jer su prošlu poslovnu godinu završili u minusu od 1,7 miliona maraka. Ponudili su pet miliona, ali je Odbor ponovo tražio 7,5 miliona, a Mijić je ukazao da bi pokretanjem izvršnog postupka sigurno došlo do gašenja “Autoprevoza” i “Prevoz Goluba”, a oko 500 radnika bi ostalo bez posla.

"Ovom odlukom su pokazali razumijevanje i obezbijedili naplativost svojih potraživanja, a nama da nastavimo da radimo", zaključio je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije