Gradovi

Potpisan ugovor za bolje puteve u povratničkim naseljima

Potpisan ugovor za bolje puteve u povratničkim naseljima
Foto: N.N. | Potpisan ugovor za bolje puteve u povratničkim naseljima

TREBINJE- Direktor Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica Marko Aćić potpisao je danas sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem ugovor za projekat sanacije putne infrastrukture u povratničkim i izbjegličkim naseljima u ovom gradu.

Ugovorom su definisana sredstva u visini od 59.000 maraka koja će izdvojiti iz budžeta ovog Sekretarijata, ali i Komisije za izbjeglice BiH, u kojoj Vlada RS ima svoje članove i to za projekte rekonstrukcije putne infrastrukture i popravku izbjegličkih smještajnih jedinica.

“Sredstva u visini od 44.000 maraka biće uložena u putnu infrastrukturu u trebinjskoj Mjesnoj zajednici Petrovo Polje, gdje žive povratnici, ali se nalaze i izbjeglička naselja, kako bi se svima olakšao život u ovom naselju, ali ćemo i u naselju Dživar završiti sanaciju i rekonstrukciju stambenih objekata i krovnu konstrukciju na njima, u šta ulažemo oko 15.000 maraka”, pojasnio je Aćić.

Kaže da je jedan od prioritetnih projekata koji se trenutno realizuje u Trebinju jeste dovršetak zgrade od 48 stanova iz CEB 2 projekta, a u koje će se smjestiti svi korisnici kolektivnog centra u Trebinju, kao i porodice iz alternativnog stanovanja.

“Radovi na samoj zgradi su završeni, a sada je u toku druga faza, izbor izvođača radova koji će stanove opremiti osnovnim namještajem i kućanskim aparatima, kako bi ove porodice odmah imale sve uslove za život”, naveo je Aćić, dodajući da je veoma bitno da i Grad Trebinje dovršava svoj dio ugovora.

Gradonačelnik Ćurić je napomenuo da  trebinjska lokalna uprava izvršava svoj dio posla i da će do kraja godine zgrada biti useljiva. 

“Grad Trebinje je već sklopio ovaj ugovor i radi se na okolnom uređenju ove zgrade, pristupna ulica, a vrijednost je 1,2 miliona maraka, ali smo izvršili i ostale obaveze preuzete iz sporazuma, po pitanju rente, uređenja, zemljišta”, dodao je Ćurić.

On kaže da je vrlo bitno i saniranje postojećih smještajnih kapaciteta za izbjeglice, a u pitanju su montažne stambene jedinice u Petrovom Polju.

“Nama je vrlo bitno da se saniraju i barake u Petrovom Polju u kojim su izbjegla i raseljena lica, kako bi imali dostojan smještaj, a u svrhu obezbjeđivanja što kvalitetnijeg života ove populacije otvoren je i poziv na bh.nivou, gdje smo dobili podršku da Grad Trebinje aplicira za sredstva koja bi se iskoristila u narednom periodu”, kazao je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije