Gradovi

Povećana cijena odvoza smeća u Foči

Povećana cijena odvoza smeća u Foči
Foto: N.N. | Povećana cijena odvoza smeća u Foči

FOČA - Odbornici Skupštine opštine Foča dali su saglasnost preduzeću "Komunalac" da cijenu odvoza smeća za domaćinstva poveća sa 6,80 KM na 8,50 KM sa uračunatim PDV-om, a novi cjenovnik biće primjenjivan od 1. februara.

Za prehrambene trgovinske radnje i ugostiteljske objekte cijena je porasla sa 1,10 KM na 1,30 KM, za ostale trgovinske i samostalne zanatske radnje, te ostala pravna lica sa 0,70 KM na 0,85 KM, a za pravna lica od posebnog značaja, poput vrtića, škola, muzeja sa 0,18 KM na 0,22 KM.

Direktor "Komunalca" Ranko Šaran je u obraćanju odbornicima zahtjev za povećanje cijena obrazložio zakonskim povećanjem najniže plate u Republici Srpskoj sa 450 na 520 KM uz realno očekivanje da će do kraja godine ona iznositi 550 KM.

On je podsjetio da cijena odvoza smeća nije mijenjana osam godina i da je manja u poređenju sa drugim opštinama u Srpskoj.

Odbornici i izvršna vlast podržali su povećanje cijene odvoza smeća uz primjedbe i očekivanje da ovo preduzeće mora poboljšati rad da bi grad bio čistiji.

Načelnik opštine Radisav Mašić naveo je da je potrebno poboljšati odvoz kabastog smeća određivanjem jednog dana u sedmici ili u 15 dana za tu namjenu.

On je napomenuo da je opština u ovogodišnjem budžetu planirala 450.000 KM ili za 50.000 KM više nego u prethodnoj za javnu komunalnu higijenu, a ta sredstva uglavnom idu preduzeću "Komunalac".

Uz novu odluku o povećanju cijene odvoza smeća, odbornici su usvojili prijedlog načelnika opštine da se i Dom zdravlja uvrsti u kategoriju pravnih lica od posebnog značaja koja plaćaju nižu cijenu odvoza smeća.

Na sjednici je usvojen i godišnji program rada opštinske uprave.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Branka Salamadija navela je da su ovim planom kao najvažniji strateški projekti predviđeni završetak druge faze obnove gradskog vodovoda, rekonstrukcija dijela lokalnog puta prema Jošanici, od Bolnice do Medicinskog fakulteta, izrada studije izvodljivosti za novu deponiju, nastavak modernizacije puta desnom obalom Tare, završetak adaptacije Omladinskog sportskog centra "Partizan", završetak nove zgrade obdaništa, kao i projekat prekogranične saradnje unapređenja turizma sa opštinom Plužine u Crnoj Gori.

Ona je rekla da je budžetom za strateške projekte predviđeno 5.026.500 KM, dok je iz eksternih izvora obezbijeđeno 4.625.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije