Gradovi

Povratnici: Drvar je oduvijek bio srpski grad

Povratnici: Drvar je oduvijek bio srpski grad
Foto: Ilustracija | Povratnici: Drvar je oduvijek bio srpski grad

DRVAR - Osamdesetpetogodišnja Jovanka Kecman iz sela Trninić Brijeg, koja se 1999. godine vratila na zgarište svoje kuće u opštini Drvar, ogorčena je zbog HDZ-ove najave proslave takozvanog oslobođenja Drvara jer smatra da to ne može da donese ništa dobro jer je čista provokacija Srba povratnika.

"Drvar je oduvijek bio čisti srpski grad. Godine 1999. vratila sam se na zgarište i našla porušenu kuću, koja je u ratu uništena. Mi smo protjerani iz našeg grada, izbjegli i ostavili sve ono što smo godinama pravili i gradili i otišli", priča Jovanka.

Ona navodi da nije imala problema sa Hrvatima koji su doselili u Drvar iz srednje Bosne kada se vratila.

"Vratila sam se u selo gdje je bilo još nekoliko mojih komšija koji su se vratili prije mene. Željela sam ja i ranije da se vratim, ali tada je ubijen bračni par Trninić, naše komšije iz sela", priča Jovanka.

Ona ističe da je Drvar prije rata bio grad u kome je bila razvijena privreda i odvijao se lijep život.

"Drvar nekada i sada je druga priča, sada je sve uništeno i spaljeno, ali opet nigdje nije ljepše kao na svom ognjištu i u svojoj kući. Ovo je moje", kaže Jovanka.

Ona smatra da je ono što se namjerava proslaviti u Drvaru ponižavajuće.

"Ta proslava ne može da donese ništa dobro, jer to je čista provokacija Srba povratnika. Drvar je grad nas Drvarčana Srba, koji su od pamtivijeka živjeli ispod ovog krajiškog neba", zaključila je ova osamdesetpetogodišnjakinja.

U noći između 15. i 16. aprila 1998. godine u naselju Trninić Brijeg u Drvaru ubijeni su supružnici Vojin i Mileva Trninić. Ubijeni su na spavanju, vatrenim oružjem.

Vojislav Trninić ubijen je sa tri, a Mileva sa jednim metkom. Kuća u kojoj su ubijeni je potom zapaljena. Otežavajuću okolnost za prikupljanje dokaza predstavljalo je to što se nedugo nakon ubistva nije moglo doći do svjedoka, koji su uglavnom napustili BiH.

Na izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno 9. jula usvojena je inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, a centralna proslava 13. septembra u Drvaru.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije Srni da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Drvar je najveća povratnička opština u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom. Prema posljednjem popisu, na području te opštine živi oko 7.500 stanovnika, dok ih je prije rata bilo 17.500.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije