Gradovi

Požari i smrad sa deponije Rudine sve veći problem mještana okolnih sela

Požari i smrad sa deponije Rudine sve veći problem mještana okolnih sela
Foto: N.N. | Požari i smrad sa deponije Rudine sve više dopiru do okolnih sela

ROGATICA - Neprijatni mirisi i požari veliki su, kako kažu mještani, problem okolnih sela u blizini velike deponije Rudine, koja pripada opštini Rogatica, a koju koristi i susjedna opština Sokolac.

Najbliže kuće udaljene su manje od 1,5 kilometara od ove deponije, koju koriste dvije opštine, a mještani sela Kozadre i okolnih sela strahuju od zaraze jer je u ljetnom periodu, kako kažu, smrad nesnosan.

Pričaju da dim koji tinja iz piljevine na smetljištu, a kojeg raznosi vjetar, kilometrima širi smrad.

Na deponiji Rudine, koja se proteže na površini od oko četiri hektara uglavnom kamenitog i smrekama pokrivenog zamljišta, ljeti se često dešavaju požari s tendencijom da se prošire na obližnju borovu šumu i sela.

Jedan od aktivista koji se protivi ovoj deponiji na toj lokaciji tvrdi da je deponija prava ekološka katastrofa za taj kraj s čime je javnost upoznavao i putem društvenih mreža.

Željko Petković, starješina Vatrogasne jedinice Rogatica, rekao je za "Nezavisne" da ekipe vatrogasaca često intervenišu na ovom lokalitetu, ali da je trenutno situacija "mirna".

"Prošle godine u januaru imali smo destak intervencija za deponiju Rudine, ali ove godine još nismo imali intervencije. To se dešava kada se odlaže otpad iz ložišta koji zna zapaliti smeće. Javno komunalno preduzeće 'Komrad' češće to sanira i pozovu nas kada treba intervencija", rekao je Petković.

Iako smo više puta kontaktirali opštinu Rogatica s ciljem informisanja o stanju i planovima za ovu deponiju, ipak nismo uspjeli stupiti u kontakt s načelnikom niti zamjenikom, samo nam je poručeno da im je poruka svaki put prenesena.

I u JKP "Komrad" smo ostali uskraćeni za informacije.

Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, rekao je da im je opština Rogatica omugućila korištenje deponije i oni nju koriste.

"U tu deponiju treba da se ulože znatna sredstva, ali mi nju saniramo koliko možemo. Trebalo bi u narednom periodu tu dovesti vodu, protivpožarni put, struju... I pored najbolje volje ove dvije opštine, to nećemo moći sami, ali održavamo koliko možemo", rekao je Bjelica i dodao da opština Sokolac izdvaja preko 4.000 KM mjesečno za usluge deponije, ali to je nedovoljno.

Ističe da zajednički moraju naći donatore kako bi se sve uredilo po propisima, ali ne smatra da je stanje na deponiji alarmantno jer se ulažu veliki napori da se ona održava onoliko koliko sredstva dozvole.

Slavko Purković, odbornik SDS-a u SO Rogatica, kazao je da pored deponije, koja je veliki problem opštine, prolazi put za selo Kozadre, koje nema drugi prilazni put, te da su najbliže kuće udaljene oko 1,5 km od smetljišta.

Logično je, smatra, da se mještani bune, jer svi bi se suprotstavili deponiji u svom selu, ali ipak kaže da opština, vatrogasci i komunalno preduzeće ulažu trud da s malo sredstava urade što više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije