Gradovi

Pratite nas na Google news

Požari širom istočne Hercegovine

Požari širom istočne Hercegovine
Foto: N.N. | Požari širom istočne Hercegovine
Vesna Duka

TREBINJE- U svim opštinama istočne Hercegovine u četvrka su požari buktali na sve strane, a vatrogasci tvrde da su u svim slučajevima uzroci ljudski faktor.

Mladen Zubac iz nevesinjske Civilne zaštite kaže da su požari zahvatili nekoliko lokaliteta, ali su ih zajedničkim djelovanjem sa vatrogascima i mještanima u dobroj mjeri uspjeli staviti pod kontrolu, poput brda Bukvica, sela Lukavac, prostor oko jezera Alagovac i na još nkoliko mjesta.

„Iako smo šumu na lokalitetu Bukvica uspjeli odbraniti, visoku borovu šumu staru pola vijeka na lokalitetima oko jezera Alagovac i u blizini Lukavca nažalost nismo i tu je šteta, iako još neprocijenjena, zasigurno velika“, kaže Zubac.

Dodaje da požar prijeti i Istočnom Mostaru koji nema vatrogasno duštvu, jer vatra ide ka selu Zijemlja i razvija se ka Fedeaciji BiH, gdje djeluju i federalni gasioci, pa još nema bojzni za naseljena mjesta.

Milenko Rudan iz Vatrogasnog društva Ljubinje kažu da je požar na planini Radovinja ugašen, ali je aktivan požar prema Bileći, u rejonu sela Dola, gdje nema stanovništva i gdje je teren nepristupačan.

Na nepristupačnom terenu je i požar na terotoriji Trebinja, u planini Bjelasnici, gdje se vatra širi ka Trebinjskim brdima, ali je poprilično daleko od bilo kojeg naseljenog i pristupačnog mjesta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije