Gradovi

Pozitivna ocjena planovima gradonačelnika Trebinja

Pozitivna ocjena planovima gradonačelnika Trebinja
Foto: Vesna Duka | Pozitivna ocjena planovima gradonačelnika Trebinja

TREBINJE - Skupštinska većina grada Trebinja ocijenila je godišnji program rada gradonačelnika i Gradske uprave kao dobar, jer je, kako su u raspravama isticali odbornici pozicije, u pitanju je kreativan i razvojni plan napretka ove lokalne zajednice, dok je šest odbornika opozicije bilo protiv.

Upravo rad na efikasnom pružanju usluga građanima, unapređenje gradskog komunalnog sistema, unapređenje uslova za ekonomski razvoj i zapošljavanje, iznalaženje potencijalnih investitora, unapređenje energetske efikasnosti, te jačanje kapaciteta za privlačenje sredstava od domaćih i međunarodnih donator – bili su gradonačelnikovi osnovni ciljevi rada i u ovoj godini.

"Zadatak Gradske uprave je da definiše potrebna rješenja za ključna pitanja u svim oblastima života i rada u našem gradu, uz stalno djelovanje na planu infrastrukturnog, ekonomskog i društvenog razvoja, na temelju Strategije razvoja grada od 2018-2027. Godine, što ćemo se truditi id a realizujemo", istakao je gradonačelnik Mirko Ćurić,  predstavljajući program rada gradonačelnika i Gradske uprave za 2024. godinu.

Pored ostalog, on je naveo da je grad, treću godinu zaredom, aplicirao za međunarodnu nagradu"Zelena destinacija" (Green Destinations), što nije postigla nijedna lokalna zajednica u regionu i da je oko dva miliona maraka uloženo u programe zapošljavanja, samozapošljavanja i obavljanje pripravničkog staža.

"Preko 500 radnih mjesta od 2017. godine Grad Trebinje je podržao kroz javne pozive za zapošljavnje, samozapošljavanje ili odrađivanje pripravničkog staža, a jedan od posljednjih javnih poziva je za pripravnički staž na koji se javilo 112 ljudi”, kazao je Ćurić napominjući da je Luka Petrović, generalni direktor ERS, pozvao 18 visoko obrazovanih ljudi iz Hercegovine, koji su diplomirali na državnim fakultetima, da  u saradnji sa Gradskom upravom odrade pripravnički staž i kasnije eventualno dobiju i zaposlenje.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje je, sa Razvojnom agencijom i Kancelarijom za lokalni razvoj, uz podršku javnih ustanova, za 2024. godinu, aplicirao na najveći broj projekata do sada, apostrofirajući veliku važnost projekta izgradnje nove Bolnice u Trebinju koju finansira Vlada RS, kao i apliciranje Grada za nagradu "Evropski grad sporta" za 2025. godinu, te namjenu da se izgradi i kongresni centar i nova sportska dvorana.

Luka Petrović je, u ime Kluba odbornika SNSD, podržao godišnji program rada gradonačelnika i Gradske uprave, ističući da je već postignut cilj – da Trebinje postane najpoželjniji mali grad na Balkanu, a koji je prvobitno bio planiran za 2025. godinu.

"Mi smo to, po svim parametrima, i ranije od planiranog - uspjeli, zbog agilnosti zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim ustanovama i njihovim odnosom prema radnim obavezama. Imamo rekordan budžet i rekordne investicije, rješavamo problem vodovoda i kanalizacije, pojedina naselja kao što su Hrupjela, Zasad, Mostaći dobiće kanalizacioni sistem, što nikada nisu imali, a preko 12 milina KM je uloženo u sistem navodnjavanja", kazao je Petrović, ističući da je u gradu trenutno zaposleno 8.480 radnika, što je rekord, kao i rekordni broj gazdinastava, te ekspanziju u gradnji na svim nivoima.

Opozicioni odbornici su zauzeli stav da je godišnji plan gradonačelnika i Gradske uprave usmjeren  u predizborne svrhe, u izbornoj godini, zamjerajući što se grad dodatno zadužio.

Saša Borjan iz Narodnog frnota je gradnju nove bolnice ocijenio pozitivno, ali je postavio i pitanje problema kadra koji će raditi u njoj, te iznio i podatak da je investitor Rodoljub Drašković pojedinim medijima najavio da će svoja ulaganja prenijeti u Vršac, za šta ovaj odbornik smatra odgovornim gradske vlasti koje su povećale cijene građevinskih papira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije