Gradovi

"Poziv mostarskim Srbima širom svijeta da se registruju za glasanje"

"Poziv mostarskim Srbima širom svijeta da se registruju za glasanje"
Foto: Ilustracija | "Poziv mostarskim Srbima širom svijeta da se registruju za glasanje"

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je mostarske Srbe koji su rasijani širom svijeta da se registruju za glasanje na predstojećim lokalnim izborima, koji će u Mostaru biti održani 20. decembra, te poručio da su izbori od ključnog značaja za položaj i opstanak srpskog naroda u Mostaru.

On je podsjetio da je rok za registraciju za glasanje poštom, koji je odredila Centralna izborna komisija BiH, 6. oktobar u ponoć.

Linta smatra da je tragična činjenica da Srbi nakon rata u Gradskom vijeću Mostara nisu imali svoje predstavnike, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Jedan od važnih načina da Srbi ostvare svoja prava jeste da se masovno registruju i da u što većem broju izađu na izbore i na taj način izaberu svoje legitimne predstavnike. Svima je jasno da će Srbi u Mostaru imati onoliko prava koliko budu imali učešća u lokalnoj vlasti. U pitanju je velika šansa da Srbi izaberu svoje istinske predstavnike koji trebaju da se hrabro i odlučno bore za prava svojih sunarodnika", rekao je Linta.

On je naveo da snažno podržava jedinstvenu srpsku listu "Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar", koja okuplja mostarske Srbe, te ocijenio pozitivnim to što iza te liste stoje dvije stranke iz Republike Srpske - SNSD i SDS, te srpska udruženja u Mostaru i šire.

Linta je ukazao da brojne činjenice pokazuju da je položaj Srba u Mostaru katastrofalan.

"Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar, što predstavlja otvoreno kršenje Ustava od kantonalne vlasti. Osim toga, u Gradskoj upravi od oko 400 službenika zaposleno je tek 25 Srba. Takođe, Srbi nemaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo", rekao je Linta.

On je podsjetio da je od oko 113.000 stanovnika, koliko je živjelo u Mostaru prema popisu iz 2013. godine, Srba bilo svega 4.300.

"Stoga je od suštinske važnosti uloga više od 23.000 mostarskih Srba koji su 1991. godine živjeli u Mostaru i koji su 1992. protjerani iz svog grada", istakao je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije