Gradovi

Predstavljen novi sistem naplate parkiranja

Predstavljen novi sistem naplate parkiranja
Foto: Srna | Predstavljen novi sistem naplate parkiranja

NOVI GRAD - Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da se u ovoj opštini ozbiljno razmišlja o uvođenju sistema naplate parkiranja posredstvom platforme koji uključuje i SMS servis, te druge vrste onlajn plaćanja.

"S obzirom na to da smo pogranična opština, imamo dosta posjeta, posebno građana iz Hrvatske koji imaju problem jer moraju da mijenjaju novac da bi platili parking", rekao je Lukač.

On je naveo da u Novom Gradu ima 370 parking-mjesta, te da se naplata obavlja sa 10 parkomata.

Prema njegovim riječima, novi način naplate omogućio bi da se otvore i nova parking-mjesta za koja bi se naplata obavljala isključivo preko sistema "Go parking", koji je danas predstavila kompanija "Lanako".

"Uvođenjem sistema 'Go parking' bilo bi olakšano kontrolisanje parkiranja, kao i rad kontrolora. Bilo bi moguće pratiti i na kojim se parking-mjestima javlja problem nedostatka slobodnih mjesta i drugi podaci", rekao je Lukač.

On je naveo da, prema ovom sistemu, 90 odsto sredstava od naplate ide u opštinski budžet, pet odsto kompaniji koja održava sistem i pet odsto mobilnim BiH operaterima.

Predstavnici kompanije "Lanako" predstavili su danas "Go platformu koncepta pametnog grada" čiji je dio sistem "Go parking", a koji je od početka ove godine aktivan u Banjaluci.

Sistem se sastoji iz upravljačke poslovne aplikacije, upravljačke mobilne aplikacije, te korisničke aplikacije.

Za lokalne zajednice koje pristupe ovom sistemu, upravljanje se obavlja posredstvom platforme "Lanaka".

Lokalne zajednice koje uvode ove sisteme dogovaraju detalje u vezi sa cijenama parkinga i ostalim detaljima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije