Gradovi

Predstavljena Srednja škola unutrašnjih poslova (FOTO)

Predstavljena Srednja škola unutrašnjih poslova (FOTO)
Foto: Vesna Duka | Predstavljena Srednja škola unutrašnjih poslova (FOTO)

TREBINJE - Pokaznom vježbom i predstavljanjem škole, u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Trebinju je promovisana Srednja škola unutrašnjih poslova za sve istočnohercegovačke srednjoškolce, odnosno, učenike drugog razreda.

Predstavnici Uprave za policijsko obrazovanje i Policijske uprave Trebinje su ovom prilikom upoznali učenike sa mogućnostima upisa u ovu srednju školu koja se upisuje nakon prva dva razreda srednjeg obrazovanja koje završe u svojim gradovima.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je ovom prilikom istakao da se nakon drugog razreda srednjoškolskog obrazovanja u mladim ljudima zasigurno u potpunosti iskristališe oduka za policijsko zanimanje koje je izazovno i garantuje zaposlenje nakon završene škole.

"Pokaznim vježbama Žandarmerije, SAJ-a i prikazivanjem opreme ovdje u dvorani nastojali smo mladim približiti policijski posao, u koji se mladi uvode nakon završene ove srednje škole koja se upisuje procesom selekcije, a ona podrazumijeva najprije ljekarsko uvjerenje, a zatim i psihološki testovi, testove fizičke i motoričke spremnosti, kao i testove opšteg znanja, što daje i sveobuhvatan zbir bodova kojim se odlučuje o selekciji kandidata", pojasnio je Laketa.

Napominjući da je u MUP-u proces prirodne smjene kadrova, odnosno, kako kaže, svi oni koji su dolazili u ove redove u ratnim godina – sada su u fazi penzionisanja, tako da je normalno zanavljanje kadrova i to mladim kadrovima obučenim i iškolovanim upravo u ovoj školi, nakon koje se može upisati fakultet bezbjednosti, ali i bilo koji drugi fakultet.

Luka Šupić je kao učenik drugog razreda srednje škole došao na ovu prezentaciju sa objeđenjem da je ovo škola za njega, ne samo što ispunjava njegov dječački san, već smatra da bi bio dobar kadar Specijalne antiterorističke jedinice.

"Treniram i dva sporta koja su jako bitna za ovu školu – boks i vaterpolo, tako da mislim da fizičke predispozicije imam, a za ostalo vidjećemo", dodao je Luka.

Njegov vršnjak Marko Milojević kaže da mu je ovo vrlo primamljivo zanimanje, pa će do kraja školske godine još razmisliti, iako je ova škola prva opcija nastavka trećeg razreda.

Profesorica psihologije u Centru srednjih škola i Gimnaziji Dragana Vukoje dovela je svoje učenike na ovu pokaznu vježbu, jer, kako kaže, njen stariji sin je diplomirani pravnik kriminalistike i bezbjednosti, a mlađi je na putu da to postane, tako da iz sopstvenog iskustva smatra da je ovo divno zanimanje.

"Uvijek sam i svoju djecu vaspitavala da idu jednim zdravim načinom života, da budu dobri, pošteni, iskreni i humani na svom životnom putu, a to želim i ovim srednjoškolcima", dodala je ona.

Prošle godine je sa prostora istočne Hercegovine Srednju školu unutrašnjih poslova upisalo 12 učenika, pa se i ove godine očekuje da ih bude još toliko, a možda i više.

  

  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije