Gradovi

Preduzeću "Komunalac" donirano 158 kontejnera

Preduzeću "Komunalac" donirano 158 kontejnera
Foto: Srna | Preduzeću "Komunalac" donirano 158 kontejnera

KOZARSKA DUBICA - U preduzeće "Komunalac" Kozarska Dubica dopremljeno je 158 kontejnera za smeće, zahvaljujući donaciji iz Danske.

"Zahvaljujući ovoj donaciji gotovo smo u potpunosti pokrili potrebe za kontejnerima za smeće. Stiglo je 158 posuda, kontejneri su polovni, ali u veoma dobrom stanju i prema procjenama njihova vrijednost je oko 40.000 KM", rekao je direktor preduzeća "Komunalac" Kozarska Dubica Božidar Nikoletić.

On je precizirao da su 44 donirana kontejnera zapremine 800 litara, a ostalih 114 po 600 litara.

"Donaciju smo dobili, zahvaljujući prijedorskom preduzeću `Komunalne usluge` i za nas je od velikog značaja jer ćemo kontejnerskim odvozom smeća moći da pokrijemo do sada nepokriveno područje opštine", naglasio je Nikoletić i zahvalio upravi i direktoru prijedorskog komunalnog preduzeća.

Prema njegovim riječima, deponija na koju se vozi smeće udaljena je više od 50 kilometara, pa su troškovi goriva veliki, a dosta je visoka i cijena deponovanja, i to je problem koji permanentno opterećuje preduzeće.

Nikoletić je ukazao i na neodgovorne građane koji kabasti otpad odlažu pored kontejnera, što komunalnim radnicima stvara probleme, a opštini povećava troškove njegovog uklanjanja, iako se takav otpad u više navrata godišnje može besplatno odlagati u krugu ovog preduzeća.

On je najavio da će sljedeća akcija, u okviru proljećnog uređenja grada, trajati od 1. aprila do 15. maja i da će korisnici komunalnih usluga u tom periodu moći da kabasti otpad dopreme i besplatno odlože u krugu preduzeća na Tranzitu.

"Uslugu odvoza smeća pružamo za oko 4.000 korisnika, domaćinstava i privrednih subjekata. U domaćinstvima cijena se obračunava po metru kvadratnom stambene površine i u prosjeku iznosi oko 13 KM mjesečno", naveo je Nikoletić.

On je dodao da su na prigradskom i seoskom području opštine u toku aktivnosti na registraciji novih korisnika.

"Količina otpada se stalno povećava, u prosjeku su oko 500 tona mjesečno, tako da na godišnjem nivou u našoj opštini bude prikupljeno i odvezeno od pet do šest hiljada tona smeća", naveo je Nikoletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije