Gradovi

Prevareni kupci stanova u Tuzli u subotu podižu šatorsko naselje

Prevareni kupci stanova u Tuzli u subotu podižu šatorsko naselje
Foto: Ilustracija | Prevareni kupci stanova u Tuzli u subotu podižu šatorsko naselje

TUZLA - Prevareni kupci u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15. maj" u naselju Brčanska Malta u Tuzli sutra će podići šatorsko naselje ispred zgrade u koju još uvijek nisu uselili, iako su trebali prije skoro devet godina.

Grupa građana prije deceniju je uredno kupila i platila stanove, poslovne prostore i garaže u SPO "15. maj", a usljenje je trebalo biti 2009. godine. Ali, to se do danas nije desilo.

Objekt u cijelosti nije završen, za što su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzla i Građevinsko preduzeće Giprom.

S obzirom da u ovoj priči postoje brojni problemi, objekt takođe nikada nije ni uknjižen.

U ovu problematiku je uključeno i Gradsko vijeće Tuzle koje je prošle i ove godine donijelo dvije odluke. Prva iz prošle godine se odnosi na zamjenu parcela između vlasnika zemljišta na kojem se nalazi zgrada, a druga iz 2018. na priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i vrelovodnu mrežu te priključenje električne energije.

Blizu 200 kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža tvrdi da su ranije od gradske vlasti imali obećanje da će u svoje stanove useliti do kraja augusta ove godine, ali do toga još uvijek nije došlo.

Juče su organizovali i mirni protest u Tuzli na kojem su nadležnima dali rok do 15. oktobra ove godine za useljenje u svoje stanove, odnosno poslovne prostore.

Adisa Mehanović u SPO "15. maj" kupila je stan, a kako je rekla za Klix.ba, nakon jučerašnjeg protesta od nadležnih im se niko nije obratio.

"Mi smo i ranije planirali podići šatorsko naselje, međutim vjerovali smo u obećanja. Sada se osjećamo izigranim i na ovakav način izražavamo svoje nezadovoljstvo. Ako ne možemo ući u stanove, možemo onda biti ispred njih. Više ne možemo čekati", rekla je Mehanović koja sa svojom porodicom trenutno iznajmljuje stan na drugoj lokaciji.

Prevareni kupci poručuju da u šatorskom naselju ostaju do daljnjeg.

Inače, dok čekaju na useljenje većina kupaca plaća kiriju u stambenim objektima u kojima je prinuđena živjeti.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije