Gradovi

Prijedorsko naselje Zecovi krije tajnu o neolitu na Balkanu

Prijedorsko naselje Zecovi krije tajnu o neolitu na Balkanu
Prijedorsko naselje Zecovi krije tajnu o neolitu na Balkanu

PRIJEDOR - Arheolozi sa Univerziteta Kembridž u Engleskoj juče su u prijedorskom naselju Zecovi nastavili arheološka istraživanja paleolitskih lokaliteta.

Ta istraživanja, koja sprovode u okviru projekta "Paleolit sjeverne Bosne", engleski arheolozi obavljaju u saradnji sa kolegama iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS i Muzeja Kozare.

Ovo je nastavak istraživanja koja su počeli prošle godine, a sa kojima se nastoji dokazati da je lokalitet prijedorskog sela Zecovi, u kojem su pokrenuta iskopavanja, daleko stariji nego što se vjerovalo.

Milenko Radivojac, direktor prijedorskog Muzeja Kozare, smatra da je arheološki materijal koji je pronađen prošle godine na tom lokalitetu potvrdio ostatke neolitske kulture iz perioda mlađeg kamenog doba.

Istraživanjima nastoje dokazati da je lokalitet Zecovi daleko stariji nego što se vjerovalo

"Ovaj lokalitet je već ušao u sve udžbenike arheološke literature kao jedan od najznačajnih najstarijih lokaliteta bivše Jugoslavije. Već je potvrđeno da je život ovdje trajao oko 4.000 godina prije nove ere sa manjim prekidima", istakao je Radivojac.

Prema njegovim riječima, na tom mjestu je registrovano pet kulturnnih slojeva - stratuma, a peti sloj je pripadao kulturi bakarnog doba.

Projekat istraživanja "Paleolit sjeverne Bosne" realizuju već sedmu godinu. Arheolozi sa Kembridža na području BiH evidentirali su više od 100 arheoloških paleolitskih lokaliteta.

"Našli smo keramički materijal koji je mnogo stariji nego što smo pretpostavljali. Pravo neolitsko naselje u Zecovima još nismo našli, ali ima indicija da ono postoji", rekao je Tonko Rajkovača, magistar arheologije sa Kembridža, i dodao da će tim istraživanjem biti razotkrivena istina o tome kada je neolit došao u krajeve Balkana.

Čarli Frenč, evropski specijalista za geoarheologiju i profesor na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj, kazao je da je u Zecovima, gdje su počeli iskopavanja, pronađen veoma star lokalitet.

"Pokušavamo da pronađemo neolitski sloj pod zemljom čije ostatke smo pronašli na površini. Naišli smo na keramiku koja ima neolitske sadržine po tipologiji i koja može da se veže za starčevačku kulturu u Hrvatskoj i Srbiji. Ovo bi mogao biti jedan od najstarijih takvih pronađenih lokaliteta", ispričao je Frenč.

Arheolozi su upravo u Zecovima otkrili pet kulturnih slojeva od bakarnog, bronzanog do željeznog doba. Tu je i rimski period. Stari Rimljani su u Zecovima imali svoju stražaru i utvrdu kojom su kontrolisali rijeku Sanu i rimske puteve koje su se pravili dolinom te rijeke prema Novom Gradu i Sisciji, današnjem Sisku. Na tom lokalitetu ima i ostataka ranohriščanske bazilike koja datira iz 9. vijeka, kao i gradina koja datira iz perioda od prije 3.000 godina.

Lokalitet Zecovi je jedan od najznačajnih najstarijih lokaliteta bivše Jugoslavije

Engleski arheolozi u Zecovima su juče pronašli i uteg za koji pretpostavljaju da pripada mlađem kamenom dobu neolitu. Nakon dva dana stručni tim se seli u Kočićevo, kod Nove Topole, gdje će takođe sprovesti istraživanja zanimljivih lokaliteta.

Cijeli projekat sproveode pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije