Gradovi

Pratite nas na Google news

Prnjavor: Baka 30 godina živi u buretu (Foto)

Prnjavor: Baka 30 godina živi u buretu (Foto)
Prnjavor: Baka 30 godina živi u buretu (Foto)
Novosti

PRNJAVOR - Više od sat vremena četvoročlana ekspedicija, u kojoj se našao i reporter “Novosti”, sjekla je drveće, šiblje... da bi stigla do “doma” 76-godišnje starice Grozde Tošić.

Ako se tako može nazvati bure u kome živi ova žena, bez struje, vode, toaleta i svega ostalog što priliči normalnom čovjeku u 21. vijeku. I to već 30 godina.

Na čelu ekspedicije koja je krenula da obiđe ovu ženu koja živi u šumi iznad Gornjih Palačkovaca, od Prnjavora udaljenog petnaestak kilometara je poznati prnjavorski humanista Franjo Rover, predstavnik ovdašnje italijanske zajednice u Štivoru, i odbornik u lokalnom parlamentu.

"Čim sam čuo za ovu tragičnu sudbinu, odlučio sam da se prvo u to uvjerimo, pa da Grozdi obezbijedimo kontejner za stanovanje i koliko-toliko uslove dostojne čovjeka", govori Rover.

Novinari vižljastu staricu zatiču pred ulazom u bure, koje je natrpano dijelovima odjeće, stiropora, gomilom godinama sakupljenog smeća....

Kao da nije pretjerano ni iznenađena dolaskom, možda zbog toga što je čula glas svog rođaka Bore, kome jedino vjeruje. On priča kako je ova žena, nakon što je ostala sama poslije smrti oca, majke i jedine sestre, pa i trošne kuće koju je pojeo plamen, postala stanar plastičnog bureta. Kako su od usamljene Grozde svi digli ruke, a ona je postajala sve asocijalnija i sve više gubila poverenje u ljude...

"E, ovo je moj dom! Ako ništa ne dobijem u selu, u ovoj flaši imam kukuruza u zrnu, koji lakše jedem sa vodom iz ove druge flaše", priča dosta razgovjetno.

- Prvo noge stavljam u bure, da mi ih u noći ne bi grizle životinje - objašnjava Grozda i uslove stanovanja. Kako kaže plaši se da je ne odvedu u dom, a kontejneru se raduje. Valjaće kad stigne zima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije