Gradovi

Projekti Jablanice i Prozora - Rame: Pokazali djeci da nisu različita

Projekti Jablanice i Prozora - Rame: Pokazali djeci da nisu različita
Foto: N.N. | Zajednički projekti Jablanice i Prozora - Rame: Pokazali djeci da nisu različita

JABLANICA, PROZOR - RAMA - Mi smo uglavnom ruralne sredine koje i dalje strepe od drugih i drugačijih, a cilj ovih aktivnosti je da pokažemo djeci da smo sličniji nego što misle i da treba zajedno da živimo i radimo.

Riječi su ovo Filipa Šimunovića, sekretara Veslačkog kluba Rama, koji je u saradnji s Harisom Ćosićem, predsjednikom Udruženja "Green Valley" iz Jablanice, ostvario saradnju ove dvije bh. opštine.

Sve je počelo kada su se Ćosić i Šimunović upoznali na jednoj radionici o turizmu i odlučili da započnu saradnju. Podršku za aktivnosti koje su planirali da sprovedu u djelo našli su u USAID-ovom projektu "PRO-Budućnost". Dosad su realizovali dva projekta, čiji cilj je bio da se između ostalog djeca i mladi iz ove dvije opštine bolje upoznaju, ostvare prijateljstva, ali i da se radi na razvoju turizma na Ramskom i Jablaničkom jezeru.

"Prilika za zajedničke aktivnosti se ukazala kada je USAID, kroz svoj projekat 'PRO-Budućnost', otvorio poziv za dodjelu grant sredstava, na koji smo se prijavili. Tema je bila pomirenje, a nama se činilo kao dobra ideja da spojimo ono čime se bavimo i ujedno da uradimo više na pomirenju", rekao je Ćosić za "Nezavisne".

Dodao je da su u okviru prvog projekta pod nazivom "Zajedno do cilja" organizovali posjetu Jablaničkom jezeru, kao i brojne radionice.

"Sprijateljili su se učesnici, djeca i mladi, ali i mi iz udruženja i veslačkog kluba", kazao je Ćosić.

Dodao je da su u okviru drugog projekta oni bili gosti na Ramskom jezeru, gdje su organizovani druženje te vožnje kajaka i bicikala.

Pored sportskih aktivnosti, kampovanja i druženja, kroz ova dva projekta mladi učesnici su dosta toga naučili o istoriji, ali i kulturi i religiji susjedne opštine.

"Kada su oni bili naši gosti u Jablanici posjetili smo muzej, džamiju, obilazili Masnu Luku i crkvu. U Prozoru - Rami smo obišli muzej, gdje smo više čuli o istoriji i narodnim nošnjama, posjetili smo i samostan Šćit, ali i džamiju", naveo Ćosić.

Istakao je da je ova saradnja izrodila i ideju da se na ramskom jezeru, osim profesionalnog veslanja, organizuje i rekreacijsko veslanje za turiste, a pored škole veslanja i kajaka, mladi su zajedno očistili dio obale Ramskog jezera.

Šimunović je za "Nezavisne" rekao da su prošle godine realizovali drugi projekat pod nazivom "Dva naroda jedan cilj", a ove godine planiraju projekat koji će omogućiti djeci i omladini planinarenje na obližnjim planinama. Dodao je da je kroz ova dva projekta dosad prošlo oko 90 djece i mladih starosti od 12 do 25 godina.

"Oko 30 djece i mladih učestvovalo je iz opštine Jablanica, a oko 50 ili 60 njih se aktivnostima priključilo iz Prozora - Rame", zaključio je Šimunović.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije