Gradovi

Prvi čovjek Doboja odgovarao osnovcima

Prvi čovjek Doboja odgovarao osnovcima
Foto: N.N. | Prvi čovjek Doboja odgovarao osnovcima
Sanja Čakarević

DOBOJ - Umjesto u skupštinskoj sali na pitanja odbornika, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić na školskom poligonu u Velikoj Bukovici odgovarao je na pitanja đaka Osnovne škole "Milan Rakić" i to na tribini koja je organizovana povodom Dječje nedjelje, koja se obilježava ove sedmice.

Osnovci su ozbiljno shvatili susret sa prvim čovjekom grada pa su oni mlađi uz pomoć učitelja i roditelja osmislili pitanja, dok starijim đacima to nije bilo potrebno, oni su znali šta ih tačno zanima.

"Koju srednju školu je završio i zašto baš tu? Kada bi sad birao ponovo srednju školu, koju bi danas izabrao? To me zanima zato što ja treba da se upišem u srednju školu pa se raspitujem šta je ko završio i zašto baš to", rekla je Nataša Nešić, učenica devetog razreda.

"Sva pitanja su simpatična, ali naravno, objasniti kako biti gradonačelnik s jednog mjesta je vrlo zanimljivo pitanje od djece, jer svakako da gradonačelnik nikada nije na jednom mjestu, ali je interesantno o čemu oni razmišljaju", kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, kojeg je Nikolaj Cvjetković, učenik drugog razreda, pitao da li je volio da čita lektiru. Odgovor je bio da, bez obzira na to da li je volio ili ne, morao je da je čita.

U školske klupe nakratko su se vratile i Slađana Pašalić, direktorka škole, te Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu bh. parlamenta, koje je Darija Arsenović, đak trećeg razreda, vratila u djetinjstvo... 

"Da li se Vi sjećate svoje učiteljice i kako se zvala", pitala je Darija koja bi, kaže, takođe voljela biti poslanik.

"Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s najmlađima, oni su najiskreniji, najdobrodušniji i najpozitivniji... Ovoj dječici ću reći da se ne ugledaju ni na mene, niti na bilo koga drugog. Moraju biti svoji, moraju biti posebni, imati ambiciju po ugledu na nekog, to da, ali nikako kopirati nekog", smatra Vulićeva. 

Dječjoj tribini odazvao se i Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj. 

"Najupečatljivije pitanje za mene bilo je gdje držim svoje službeno naoružanje kada dođem kući i da li ga držim na bezbjednom mjestu jer imam djecu. To mi je onako zanimljivo pitanje i interesantno mi je što su se djeca toga sjetila", rekao je Radinković, a učenika drugog razreda Darija Arsenovića zanimalo je nešto drugo:

"Da li imaju službene pse, da li im pomažu u poslu? Volim pse, imam kod kuće jednog", iskren je Dario.

Pregršt pitanja učenici su imali i za Marinu Jotić Ivanović, doktorku u Domu zdravlja Doboj, a jedno od njih ticalo se pandemije virusa korona, odnosno koliko djece u RS je oboljelo od kovida-19. 

Doktorka im je poručila da se ne opterećuju ovom temom te im savjetovala kako da se hrane...

"Da jedu mnogo voća i povrća, kao što sam im objasnila, tri porcije povrća i dvije porcije voća svaki dan, da izbjegavaju slatkiše i grickalice i, naravno, da slušaju mame i tate", poručila je Jotić Ivanovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije