Gradovi

Prvi put besplatni udžbenici za osnovce u Foči

Prvi put besplatni udžbenici za osnovce u Foči
Foto: Arhiva | Prvi put besplatni udžbenici za osnovce u Foči

FOČA - Učenici osnovnih škola od petog do devetog razreda u Foči, njih 485, u narednoj školskoj godini dobiće nove udžbenike, čiju će nabavku prvi put finansirati opština iz budžetskih sredstava.

Udžbenici će biti nabavljeni posredstvom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i na vrijeme dostavljeni đacima, istaknuto je na sastanku načelnika opštine Milana Vukadinovića sa direktorima dvije fočanske osnovne škole.

Udžbenike za prva četiri razreda osnovne škole i određene kategorije đaka starijih razreda godinama u Republici Srpskoj finansira Vlada Srpske.

Sve više gradova i opština u Srpskoj iz svojih budžeta finansiraju nabavku udžbenika za sve osnovce od petog do devetog razreda, a u red sa njima od naredne školske godine staće i opština Foča.

Direktori obje osnovne škole upoznali su se o novoj odluci Opštinske uprave i pozdravili njeno uvođenje.

"Prvi put će 289 učenika u našoj školi dobiti nove udžbenike, nikada nije ovoliki broj učenika bio zastupljen, zato je to veoma važno za đake i njihove roditelje", rekla je direktor Osnovne škole /OŠ/ "Sveti Sava" Jelena Čančar.

Direktor OŠ "Veselin Masleša" Vladimir Ivanović rekao je da su obradovani što će 196 učenika te škole dobiti besplatno udžbenike.

"Svi znamo da pripremiti dijete za školu nije samo kupiti mu udžbenike, tako da će ova pomoć biti višestruko značajna", naveo je Ivanović.

Nabavka udžbenika starijim osnovcima jedna je u nizu novih mjera pronatalitetne politike, koju sprovodi opština Foča.

Najbitnije je, poručuje načelnik opštine Milan Vukadinović, da to neće biti samo ove godine-biće to redovna stavka u rashodovnoj strani budžeta za svaku narednu godinu.

"Riječ je o nabavci potpuno novih udžbenika, tako da roditelji đaka mogu putem ove subvencije da uštede izdvajanja za te namjene, i da ih plasiraju gdje je potrebnije, a siguran sam da u ovim trenutnim ekonomskim okolnostima imaju mnogo stavki. Stoga je ovo još jedna u nizu olakšica roditeljima koja će postati dobra i stalna praksa", rekao je Vukadinović.

Na sastanku je dogovoreno da lokalna uprava finansira i odlazak na ekskurziju za po dva učenika devetih razreda iz obje škole, kao i dva maturanta Srednjoškolskog centra.

Podrška će, kao i do sada, biti pružena đacima koji putuju na međuopštinska, republička i državna takčmičenja.

Ukupna budžetska sredstva za pronatalitenu politiku u Foči ove godine su udvostručena i iznose više od 260.000 KM.

Sve ranije donesene mjere ostaju i dalje na snazi, poručuju iz lokalne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije