Gradovi

Psi lutalice dnevno napadnu desetak osoba u Sarajevu

Psi lutalice dnevno napadnu desetak osoba u Sarajevu
Psi lutalice dnevno napadnu desetak osoba u Sarajevu

SARAJEVO - Sve više je građana, posebno djece, u Sarajevu koji su žrtve napada pasa lutalica, koji su u čoporima okupirali gradske ulice, trgove i zelene površine.

Da napadi nisu bezazleni svjedoče dva nedavna slučaja u naseljima Breka i Švrakino selo, gdje su psi bukvalno izgrizli dvoje djece, muškarca i ženu.

Da je situacija u cijelom Kantonu Sarajevo više nego alarmantna i da je izmakla kontroli, složili su se i gradski i kantonalni čelnici te zaključili da je potrebno poduzeti vanredne mjere.

Ulicama Sarajeva slobodno se kreće oko 14.000 pasa, dok se broj pasa lutalica u cijeloj zemlji mjeri desetinama hiljada. Najmanje 500 stanovnika u proteklih godinu dana zatražilo je pomoć zbog ugriza pasa.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo kažu da dnevno zna biti i po deset slučajeva ugriza pasa. Žrtve su uglavnom starci, žene i djeca.

"Imamo konstantan porast broja osoba koje dolaze u ambulantu. Ozljede su sve bizarnije. Sada psi napadaju u čoporima. Obično osobu obore na tlo i grizu po glavi, rukama, nogama... Nema dijela tijela koji ne predstavlja rizičnu zonu", ukazuju iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Uz savjet da ranu obavezno treba oprati, stručnjaci kažu da ugrizi nisu jedini problem.

"Ogroman je problem što izmet pasa ostaje iza njih i kontaminira tlo na kome se poslije igraju djeca i tako šire zarazu na tihi način. Nigdje psi ne defeciraju slobodno po ulicama. Uvijek vlasnik nosi sa sobom kesicu. Taj izmet se pokupi i odloži u kantu. Kod nas, nažalost, ni to nije pravilo", upozoravaju stručnjaci.

Pse lutalice niko s ulice ne uklanja još od 2009. godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji zabranjuje hvatanje i ubijanje pasa, a lokalnim vlastima nameće obavezu gradnje azila za napuštene životinje.  

Vlasi u općinama u KS sve su zabrinutije, pa su neke i počele konkretno da rade na rješavanju  ovog problema.

Da napadi nisu bezazleni svjedoče dva nedavna slučaja, gdje su psi bukvalno izgrizli dvoje djece, muškarca i ženu

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove općine Centar redovno upućuje naloge firmi "Lokom" d.o.o. Sarajevo za uklanjanje napuštenih životinja s ulica centralne gradske općine. Općina Centar s ovom firmom ima potpisan sporazum za hvatanje pasa lutalica, a načelnik te općine Dževad Bećirević sklopio je ugovor i s predstavnikom firme UPI Zemljoradnička zadruga Ilidža, koja upravlja azilom za napuštene životinje u Rakovici, gdje se, između ostalog, smještaju životinje koje su uhvaćene na ulicama u Centru, navodi se u saopćenju Pres-službe općine.

"Prilikom hvatanja lutalica najviše problema zadaju predstavnici udruženja za zaštitu životinja koji svojim ponašanjem otežavaju proceduru uklanjanja napuštenih životinja sa gradskih ulica", tvrde u gradskim općinama.

Zbog napada pasa, na sudovima u BiH u toku su deseci sudskih procesa.

Veliki broj građana s kojima smo razgovarali traže od vlasti da što prije sklone pse s ulica.

"Volim životinje, posebno pse i mačke, ali ovo što se dešava u Sarajevu budi strah u meni. Nema mjesta ni u glavnoj gradskoj zoni da nasred ulice ne leži čopor pasa. Oni jedostavno više nisu sami, idu u grupama, gladni su i agresivni“, kaže Sarajka Adema Hodžić.

Sarajlija Samir Begović upozorava da je veliki problem to što više djecu ne smijete pustiti na igralište.

"Psi lutalice okupirali su i igrališta. Često se napadi pasa dešavaju u toku dječje igre. Nemam ništa protiv Zakona o zaštiti životinja. Treba zaštititi pse, ali treba zaštiti i ljude", kaže on.

Državni parlament trebalo bi u narednom periodu da raspravlja o tom zakonu.

Treba napomenuti i da je organizacija "Dog Trust" proteklih godina učinila mnogo kako bi vlastima pomogla u zbrinjavanju pasa lutalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije