Gradovi

Puštena u rad obnovljena trebevićka žičara

Puštena u rad obnovljena trebevićka žičara
Foto: Anadolija | Puštena u rad obnovljena trebevićka žičara

SARAJEVO - Trebevićka žičara od petka ponovo spaja Trebević i Sarajevo nakon 26 godina.

Građani Sarajeva, kao i turisti, od sada će obnovljenom žičarom ponovo moći odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija. Žičara je otvorena na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, a svečanom činu prisustvovalo je 30 gradonačelnika i delegacija gradova iz regiona i svijeta, te veliki broj osoba iz javnog života i građana Sarajeva. Početak vožnje označila je pjesma Kemala Montena - "Sarajevo ljubavi moja".

Žičara ima 33 gondole koje su izrađene u specijalnim olimpijskim bojama. Svaka od gondola ima po 10 mjesta, a kapacitet 22 gondole je 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi. Cijena povratne karte Trebevićkom žičarom za građane BiH biće 6 KM, a za turiste 20 KM. Žičara je počela da radi davne 1959. godine.

"Sarajevo je danas centar regije. Izražavam poštovanje prema gostima koji su s nama dio ove velike priče. Hvala Beču, hvala Ankari, hvala Zagrebu, hvala Dubrovniku, hvala Moskvi, hvala svima što uljepšavate ove trenutke. Ovo se ne bi desilo bez Edmonda Ofermana i njegove supruge, Sarajke Maje. Ovo je spomenik njihove ljubavi", rekao je Abdulah Skako, gradonačelnik Sarajeva.

Edmond Oferman, koji je donirao sedam i po miliona maraka za rekonstrukciju žičare, ispričao je priču o tome, kazavši da je sve počelo jednim telefonskim pozivom.

"Bila je 2008. godina kada sam nazvao čovjeka koji je bio zainteresovan da se žičara obnovi. To je bio profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet. On je napravio izvještaj o tome šta je potrebno učiniti za rekonstrukciju. Moj životni moto je da uvijek možete dobiti ono što želite. Nazvao sam profesora i rekao mu: 'Možemo to učiniti! Ovo danas je rezultat tog poziva'", rekao je Oferman.

Emotivan u svom nastupu bio je Muhamed Hamadžić, koji je svoj radni vijek posvetio Trebevićkoj žičari. Za to je dobio priznanje grada Sarajeva koja je u obliku makete Trebevićke žičare.

"Ovo mi je kao drugi rođendan", kazao je Hamadžić, koji nije mogao zaustaviti suze.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, poručio je da bi volio da je ovakvih događaja više i u BiH i u regionu.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i prva žena gradonačelnik Sarajeva, nakon što je izašla iz gondole bila je oduševljena kazavši da je vožnja predivna i da je pogled na grad fenomenalan.

33 gondole

  • 10 mjesta u gondoli
  • 1.200 putnika na sat
  • 7 minuta traje vožnja
  • 6 KM povratna karta za građene BiH
  • 20 KM cijena karte za turiste

Prosidba

Dva dana prije nego što je ponovo pokrenuta žičara, u jednoj od njenih kabina pala je prva prosidba.

Sarajka Jasmina Drinjaković rekla je "da" svom budućem suprugu Almiru Bihorcu, koji ju je zaprosio tokom jedne od probnih vožnji Trebevićke žičare

Almir je Jasminu iznenadio prosidbom dok su se sa Trebevića spuštali prema Sarajevu. Da iznenadi buduću suprugu pomogao mu je zaposlenik na žičari.

Svadba će se najvjerovatnije održati u septembru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije