Gradovi

Radionica u Tuzli: Novinarke malo znaju o svojim pravima

Radionica u Tuzli: Novinarke malo znaju o svojim pravima
Foto: N.N. | Radionica u Tuzli: Novinarke malo znaju o svojim pravima

TUZLA - Radionica o temi "Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima", koju je organizovalo Udruženje "BH novinari", održana je danas u Tuzli.

Učesnici radionice pokušali su dati odgovor na pitanje o boljoj zaštiti novinarki i drugih medijskih uposlenica, ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima.

"Radnopravni položaj novinarki je izuzetno loš", upozorio je Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari".

Naglasio je da ne može kazati je li češće kršenje njihovih radnih prava ili prava kao žena.

"Dobar dio koleginica, posebno mladih, nije upućen u svoja prava, prava žene i prava radnice novinarke. Pozvao bih novinarke da se upoznaju sa svojim pravima i da ta svoja prava štite", rekao je Divković te pozvao novinarke da prijavljuju napade, diskriminacije i druge vrste problema.

Zarfa Hrnjić-Kuduzović, profesorica Odsjeka žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dio je tima koji je istraživao problematiku žena novinarki. Istraživanje je obuhvatilo novinarke u cijeloj BiH u svim vrstama medija i različitog vlasništva.

"Evidentno je da je položaj novinarki u medijima u privatnom vlasništvu znatno lošiji od položaja koleginica u javnim medijima. Mnoge od njih se ne usuđuju govoriti o pritiscima na koje nailaze. Najslabija tačka u zaštiti prava novinarki su tužilaštvo i sudovi, novinarke su to ocijenile. Više od dvije trećine ispitanica ocijenile su rad tužilaštva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije