Gradovi

Radnici Doma zdravlja Drvar stupili u generalni štrajk

Radnici Doma zdravlja Drvar stupili u generalni štrajk
Foto: NN Arhiva | Radnici Doma zdravlja Drvar stupili u generalni štrajk
Fena

DRVAR - Radnici Doma zdravlja u Drvaru stupili su u danas u opšti štrajk, a zahtijevaju isplatu plata, doprinosa i ostalih dugovanja.

Generalnom štrajku prethodio je štrajk upozorenja kojeg je Sindikat Doma zdravlja održao prošli mjesec. Tada je odgovornima u županijskoj vladi najavio da će stupiti u opšti štrajk ako zdravstveni radnici ne dobiju zaostale plate te im se ne uplate doprinosi i ostala dugovanja u punom iznosu, kao i retroaktivni rad na 'kovid odjeljenju' za prošlu godinu.

U spomenutom sindikatu za ovakvu situaciju odgovornim drže ministra rada, zdravstva, socijalnog rada i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Momčila Bajića koji je, kako kažu, u svojim ranijim izjavama isticao neophodnu sistematizaciju radnih mijesta pa tek onda redovne plate.

Upravo iz tog razloga, odnosno (ne)provođenja sistematizacije radnih mijesta u toj ustanovi, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Drvar, Dragan Praštalo je u martu ove godine podnio ostavku, uz obrazloženje da neće otpuštati radnike u vrijeme pandemije koronavirusa.

Načelnici opštine Drvar Dušici Runić nije poznat tačan iznos dugovanja prema radnicima Doma zdravlja Drvar, ali ona smatra da tih dugovanja, tj. zaostataka ima od ranije i da su se županjske institucije prema ovom problemu trebale ponijeti odgovornije.

"Uskraćena su im zakonom zagarantovana prava i u ovoj su godini primili samo dvije i po plate", kazala je Runić u izjavi za Fenu te napomenula kako su radnicima Doma zdravlja Drvar u prošloj godini, posredstvom Vlade Srbije, osigurane četiri plate iz donatorskih sredstava.

Opština Drvar, dodala je, pomagala je i uvijek će pomagati svojoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova imali bolju zdravstvenu zaštitu.

Za zdravstvenu ustanovu u Drvaru, kaže načelnica, učinili su mnogo te su uz pomoć Srbije i Republike Srpske dobili vozila hitne pomoći, patronažna vozila, zatim potpuno renovirali hitnu službu, obavili rekonstrukciju sistema grijanja, nabavili medicinsku opremu za hitnu službu i laboratoriju. 

 Uz to, realizovana je digitalizacija RTG aparata te nabavljena osnovna medicinska oprema i zubna stolica za Ambulantu u Bosanskom Grahovu, a osigurana je i oprema za fizičku rehabilitaciju.

 S druge, pak, strane Runić nije zadovoljna odnosom institucija Hercegbosanske županije prema njima.

"Oni koji imaju obvezu da plaćaju rad zdravstvenih radnika, to ne čine...Kako je moguće da Vlada i Skupština HBŽ-a, kao i resorno ministarstvo mjesecima nisu u stanju riješiti ovaj problem? To mi je potpuno neshvatljivo", kazala je Runić.

Na kraju je pozvala sve one koji su zaduženi za Dom zdravlja Drvar da shvate ozbiljnost situacije te da zajednički pokušaju iznaći rješenje za probleme u kojima su se našli zdravstveni radnici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije