Gradovi

Radost je veća kad se dijeli

Radost je veća kad se dijeli
Foto: N.N. | Radost je veća kad se dijeli

TREBINJE - Fondacija "Sveti Vukašin" za pomoć socijalno ugroženim, koja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, podijelila je u okviru vaskršnje akcije "Radost Vaskrsa" 45 prehrambenih paketa ili je platila račune za socijalno najugroženija domaćinstva u Trebinju.

"Akciju smo sproveli u gradu i okolnim selima, obilazeći porodice ili samohrane pojedince, a ono što je možda najzanimljivije jeste da smo se vodili mišlju da na njihovim trpezama bude ono što je na našim vaskršnjim trpezama. Dakle, po članu je odneseno oko kilogram pečenja, kilo i po pite i pola kila kolača. Po domaćinstvu smo odnijeli i po dva kilograma suhomesnatih proizvoda, po dva domaća sira, sa obaveznom korpom ofarbanih i dvije korpe neofarbanih jaja, a odneseno je u svako domaćinstvo litar vina i dva litra domaćeg soka", kaže otac Miloš.

Osim praznične trpeze, svakom domaćinstvu su podijeljene i svakodnevne namirnice, ulje, kafa, so, šećer, te po kilogram banana, jabuka, narandži.

Pokloni su podijeljeni zahvaljujući dobročinstvu brojnih privrednih kolektiva, ali i pojedinaca, koji tokom godine ubacuju priloge u kutije koje su raspoređene na nekoliko mjesta u gradu, ali su svoje priloge davali i pojedinici i preduzeća iz istočne Hercegovine, Republike Srpske i inostranstva.

Otac Miloš dodaje da je želja svih članova Fondacije "Sveti Vukašin" da svi oni koji imaju daju onima koji nemaju, pa je i radost Vaskrsa u darivanju veća.

"Ako mi u kući imamo i pečenje, i jaja, i sir, pršut, onda je rad da barem za ove blage dane imamo svi da se počastimo i da se raduju i oni kojima je darovano i oni koji daruju", navodi otac Miloš.

On je podsjetio da je Fondacija "Sveti Vukašin", koja je osnovana prije desetak godina i djeluje pod pokroviteljstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, nakon zastoja prošle godine obnovila i proširila svoj rad, pa je počela djelovati i u Nevesinju, a planirano je osnivanje i u Bileći, Gacku, Ljubinju, Berkovićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije