Gradovi

Pratite nas na Google news

Radovi na Sokolskom domu u Bijeljini teku po planu

Radovi na Sokolskom domu u Bijeljini teku po planu
Foto: N.N. | Radovi na Sokolskom domu u Bijeljini teku po planu
N.N.

BIJELJINA - Radovi na rekonstrukciji zgrade Sokolskog doma u Bijeljini, koja se od 2019. godine nalazi na listi Nacionalnih spomenika kulture BiH prvog stepena zaštite, teku predviđenom dinamikom uprkos vanrednoj situaciji zbog virusa korona, koja je neznatno usporila obnovu objekta – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je danas obišao gradilište.

"U prethodnom periodu izvršena je rekonstrukcija dijela krova, mokrih čvorova i podrumskih prostorija. Međutim, nakon završene prve faze rekonstrukcije uvidjeli smo da je neophodna rekonstrukcija cijele zgrade da bi se Sokolskom domu vratio prvobitni sjaj. Vrijednost radova na obnovi iznosiće oko milion i po КM, a od nadležnih komisija dobili smo potrebne dozvole za radove koje su neophodne, jer je riječ o spomeniku kulture prvog stepena zaštite", pojasnio je Mićić.

Govoreći o budućoj namjeni Sokolskog doma, gradonačelnik je istakao da će on biti u potpunosti vraćen kulturi.

"Svoj rad u obnovljenom objektu će nastaviti Gradsko pozorište 'Semberija', Hor 'Srbadija' i SКUD 'Semberija', odnosno sve bijeljinske renomirane ustanove kulture", najavio je Mićić.

Ljubinka Stević, arhitekta i nadzor nad izvođenjem radova, pojasnila je da je u toku faza rekonstrukcije krova na objektu, a nakon toga uslijediće unutrašnji i spoljni radovi na zgradi.

"Urađena je kompletna sanacija krova iznad bine i sale, kao i dijela krova prema glavnom ulazu. U toku je i međuspratna rekonstrukcija, a nakon pokrivanja zgrade na redu su radovi na isušivanju zidova. Кonzervacija prozora i vrata će takođe biti urađena, tako da će stolarija, kao i sve ostalo, zadržati prvobitan izgled, a jedina izmjena u projektu je izgradnja mokrih čvorova za publiku", naglasila je Stevićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije