Gradovi

Rajčeviću demonstrirane mogućnosti u TLC-u Doboj

Rajčeviću demonstrirane mogućnosti u TLC-u Doboj
Foto: N.N. | Rajčeviću demonstrirane mogućnosti u TLC-u Doboj, pregledani i poštanski mopedi

DOBOJ - Testiranjem vozila koje je prešlo 350.000 kilometara u Tehničko-laboratorijskom centru Saobraćajnog fakulteta u Doboju, resornom ministru Srđanu Rajčeviću juče su demonstrirane samo neke mogućnosti ovog centra, u kojem su na pregled čekali i mopedi koje koriste poštari.

"'Pošte su nabavile određene mopede, međutim oni imaju problem - ne mogu da riješe nagib veći od šest posto. Znači, ako imate uzbrdicu veću od šest posto taj moped ne može da prođe i oni su tražili od nas da izvršimo vjestačenje, testiranje stvarne snage tih mopeda. Mi želimo da akreditujemo tri metode. Prva metoda je da želimo da ispitamo bučnu silu i snagu motornih vozila, druga metoda je zaštita od bočnih podlijetanja i treća metoda za izradu ADR-a, tj. vozila za prevoz opasnih materija", kaže Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta.

Dodaje da bi svako ko kupuje automobil trebalo da svoje vozilo provjeri u TLC-u.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, rekao je da se uvjerio da je TLC jedan od najmodernijih na Balkanu i da je primjer onog što želi u visokom obrazovanju.

"To je pravi primjer saradnje naučnoistraživačke zajednice s jedne strane i privede sa druge strane. Ovaj Tehničko-laboratorijski centar ne samo da doprinosi Saobraćajnom fakultetu u Doboju, on doprinosi i gradu, isto tako doprinosi i boljoj edukaciji naših studenata, zato što ovdje na jednom mjestu mogu da izučavaju u praktičnom smislu sve ono što na fakultetu izučavaju u teorijskom", kazao je Rajčević.

Saobraćajni fakultet u Doboju, koji djeluje u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, posljednjih godina suočava se sa smanjenim brojem studenata, a u ovoj visokošolskoj ustanovi smatraju da bi rješavanje problema studentskog doma, odnosno poboljšanje studentskog standarda znatno popravilo situaciju.

"Već imamo određene ideje, evo završetkom izgradnje bolnice oslobodiće se veliki broj objekata. S druge strane završetkom 134 stambene jedinice u naselju Bare za alternativni smjestaj bivši Dom penzionera će biti oslobođen i jedna od te dvije lokacije sigurno će biti adekvatna da je adaptiramo i damo na upotrebu studentima", poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije