Gradovi

Rasprava o odlasku radnika vratila trebinjske odbornike u klupe

Rasprava o odlasku radnika vratila trebinjske odbornike u klupe
Foto: N.N. | Rasprava o odlasku radnika vratila trebinjske odbornike u klupe

TREBINJE - Radna snaga iz Trebinja odlazi sve više u Dubrovnik na stalna ili povremena zaposlenja, o čemu su danas raspravljali i odbornici u gradskoj skupštini, zaključivši da se moraju učiniti dodatni napori da se što više mladih ljudi zadrži ili da se oni koji su otišli vrate u svoj grad.

Rasprava o stopi nezaposlenosti, odnosno zaposlenosti u gradu Trebinju najprije nije izazvala veliku zainteresovanost, pa je na početku rasprave sedam odbornika napustilo odborničke klupe, ali su se, kako se diskusija razvijala, mnogi od njih vraćali na svoja mjesta, uključujući se u dijalog.

"Trenutno u Trebinju na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima 1.812 lica koja aktivno traže posao, što je za 606 manje u odnosu na isti period prošle godine, a 2017. godine je bilo njih oko 2.800", kazao je Dragan Popović, direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Filijala Trebinje.

On, međutim, ne zna koliko mladih Trebinjaca i Trebinjki odlazi na posao u Dubrovnik, jer takvima podacima ne raspolaže ova filijala, niti taj broj znaju u Gradskoj upravi, ali dodaje da je veliki broj lica zaposlen upravo u uslužnim djelatnostima hotela, motela, trgovina, u niskogradnji, što je gradska opozicija interpretirala kao zamjenu za ranije radnike koji odlaze u Dubrovnik.

"Upravo ove struke su najbrojnije kada je u pitanju odlazak trebinjske radne snage u Dubrovnik, tako da se bojim da to nisu nova radna mjesta, već samo zamjena za kadrove koji su otišli, s obzirom na to da nema novih investicija", kazao je Vidomir Begenišić, predsjednik Kluba SDS-a.

Odbornik PDP-a Lazar Vučković je kazao da su porazni primjeri iz njegove porodice, gdje njegova supruga, profesor matematike i informatike, i sestra, diplomirani novinar, svakog dana putuju u Dubrovnik da bi tamo radile kao prodavačice novina, ali da rade za duplo veću platu nego što bi je imale u Trebinju.

Ono u čemu su se složili svi odbornici jeste činjenica da je neophodno podići plate i uvesti nove programe, na čemu, kako kaže gradonačelnik Mirko Ćurić, intenzivno rade i trebinjske gradske vlasti i Vlada RS.

Odbornici su jednoglasno usvojili prijedlog gradonačelnika da se ovogodišnja Povelja grada za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana dodijeli Radoslavu - Radu Runjevcu, a zahvalnice Radenku Prežaninu i Petru Aleksiću iz Trebinja, te Švajcarcu Gvidu Štekliju, kao i dvjema humanitarkama Miholjki Janković i Jeleni Odavić.

Prežaninu i Odavićevoj zahvalnice su dodijeljene posthumno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije