Gradovi

Razmjena iskustava dragocjena za pulmologe

Razmjena iskustava dragocjena za pulmologe
Foto: N.N. | Razmjena iskustava dragocjena za pulmologe

TREBINJE - Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, otvorio je u Trebinju "Pulmološke dane", na kojima učestvuje više od 200 eminentnih pulmologa iz cijelog regiona.

U Gradskoj upravi, kako je istakao Ćurić, svjesni su da će kongres pulmologa doprinijeti i napretku trebinjskog zdravstva.

"I ovaj skup, ali i brojni skupovi koje smo imali i koji su najavljeni za ovu sezonu, govori o tome da se u Trebinju i te kako razvija kongresni turizam i da je to nešto po čemu se već prepoznaje ovaj grad i ova sve razvijenija privredna grana", kazao je Ćurić.

Mirko Stanetić, specijalista za bolesti pluća i predsjednik Udruženja pulmologa RS, istakao je da kongres ima tradiciju od 27 godina. Svega četiri pulmologa su se radi razmjene iskustava i znanja okupila 1992. godine prvi put, a u posljednje dvije godine pulmolozi se okupljaju u Trebinju i danas ih je više od 200.

"Mi kroz majske 'Pulmološke dane' razmjenjujemo iskustva, prezentujući svoja znanja i smjernice koje smo zacrtali ranije, tako da ovoga puta razgovaramo o karcinomu pluća, intenzivnoj medicini u pulmologiji, bolestima intersticijuma pluća, gdje učestvuju inostrani i domaći predavači”, kazao je Stanetić.

Pojasnio je da se radovi sa ovih kongresnih skupova objavljuju svake godine u časopisu "Respiracio", koji je svima dostupan i na veb-stranici, na kojoj će i rasprave iz Trebinja biti postavljene za desetak dana. On je precizirao da će 21 ovogodišnji naučni rad biti publikovan i dobiti međunarodnu kategorizaciju.

"Svi ovakvi kongresi puno znače i trebinjskim, ali i svim pulmolozima koji su se ovdje okupili, jer nam se pruža mogućnost razmjene iskustava, saznanja novih dijagnostičkih procedura, kao i novih terapijskih procedura", istakla je Zdravka Vreća, specijalista pulmologije trebinjske bolnice.

Naglasila je da Odjeljenje pulmologije ide u korak i s Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci, ali i drugim klinikama u RS i BiH, kao i s okruženjem.

Na kongresu učestvuju i ljekari iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, Kliničkog centra Srbije, UKC RS, te ljekari iz brojnih zdravstvenih ustanova iz RS i Srbije, kao i predavači i gosti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije.

"Pulmološki dani" u Trebinju traju do 26. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije