Gradovi

Razočarani dočekali pet godina od februarskih protesta

Razočarani dočekali pet godina od februarskih protesta
Foto: N.N. | Razočarani dočekali pet godina od februarskih protesta

TUZLA - Manje od 100 građana danas se okupilo pred zgradom "Soda soli" u Tuzli na obilježavanju pete godišnjice protesta.

Prisutni su kazali da se od tada do danas ništa nije promijenilo i da je situacija još gora.

Sve je počelo prije pet godina, kada su obespravljeni radnici tražili od mandatara kantonalne vlade Seada Čauševića da podnese ostavku.

On to nije uradio odmah i radnici su se okupljali i narednih dana, a podršku su im dale hiljade građana. Na kraju je sve kulminiralo paljevinom sjedišta Vlade, formiranjem plenuma, novom ekspertnom vladom. Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla, koji je učestvovao i bio uhapšen u tim protestima, danas ne krije razočarenje.

"Najveće mi je razočarenje akademska zajednica. Oni ćute, osim časnih izuzetaka. Plenumi tada, koji su se pojavljivali kao gljive poslije kiše, bili su politički proizvod. Znamo ko je stajao iza tih plenuma. Danas tih profesora nema ovdje",  rekao je Kopić, te dodao da su građani pasivni i da samo misle kako otići iz BiH.

Uglavnom su na peti jubilej protesta došli obespravljeni radnici koji, inače, godinama protestuju tražeći svoja prava. Kako kažu, žive nikad gore.

"Radio sam 35 godina u TTU, a sada sam na ulici. Premijer je obećao da će to riješiti, stečajna, te bivši premijer kantona", rekao je Milenko Đurić, bivši radnik TTU.

Bolje ne žive ni nekadašnji radnici Fabrike obuće "Aida".

"Obespravljena sam radnica koja sedam godina čeka penziju. Evo, sad - problem, kod privatnika radila mjesec i ne mogu dobiti obrazac M4. Znači, ništa. Ne znam kome i gdje da se obratim. U ovakvoj državi gdje da tražim svoja prava", pita se Ulfeta Bulić, nekadašnja radnica ove firme.

Zašto danas u Tuzli nije bilo na godišnjici protesta omladine, penzionera i drugih građana pojasnio je Fadil Duranović, član neformalne grupe "Srebrenik je naš".

"Vjerovatno im je dobro. Narod je u kućama. Revolucije prave preko Facebooka i ratuju iz tople sobe", rekao je Duranović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije