Gradovi

Stigla struja do rodne kuće Branka Ćopića

Stigla struja do rodne kuće Branka Ćopića
Foto: Dražan Pozderović | Rekonstruisana elektro mreža do rodne kuće Branka Ćopića

KRUPA NA UNI - Preduzeće "Elektrokrajina" završilo je izgradnju i rekonstrukciju elektrodistributivne mreže do obnovljene rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, u opštini Krupa na Uni.

Riječ je o izgradnji elektromreže u dužini od 5,2 kilometra, koja je obuhvatila 30 potrošača.

Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine", istakao je da je ovo preduzeće, kao najveće elektrodistributivno, ali i društveno odgovorno, prepoznalo potrebu potpuno nove elektrifikacije do kuće u kojoj se rodio istaknuti srpski i jugoslovenski književnik, koji je svojim djelima proslavio Hašane i Podgrmeč, te vječno zadužio svoje Krajišnike.

"U izgradnji i rekonstrukciji mreže na dva dalekovodna izlaza ukupne dužine od 5,2 kilometra postavljeno je ukupno 150 novih stubova za 30 domaćinstava u tom dijelu Hašana koja su dobila daleko kvalitetniju i pouzdaniju isporuku električne energije", naglasio je Klincov.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ove investicije je veća od 100.000 KM.

"Pored ove investicije, preduzeće 'Elektrokrajina' je u protekloj godini izvršilo značajna ulaganja u obnovu elektrodistributivne mreže Krupe na Uni, među kojima je najveća bila rekonstrukcija kompletnog dalekovoda od Novog Grada do najvećeg krupskog naselja Donji Dubovik, u dužini od 12 kilometara", istakao je Klincov.

Dodao je da se elektrodistributivna mreža prema Ćopićevoj rodnoj kući radi na potpuno novoj trasi dužine 3,2 kilometra, dok su na drugoj dionici dužine dva kilometra zamijenjeni dotrajali stubovi.

"'Elektrokrajina' je u prošloj godini investirala ukupno 23 miliona KM u izgradnju i sanaciju 350 kilometara distributivne mreže i 127 trafo-stanica, te druge razvojne projekte na svom distributivnom području koje pokriva tri grada: Banjaluku, Prijedor i Gradišku, te 18 opština na zapadu Republike Srpske", rekao je Klincov.

Slobodan Ćopić, rođak Branka Ćopića, kazao je da je rekonstrukcija i izgradnja elektrodistributivne mreže od velikog značaja za Hašane.

"Veoma sam zahvalan 'Elektrokrajini' i radnicima koji su u roku od tri dana uspjeli ovo da završe. Ovo je za sve mještane veoma važno jer će napokon imati stabilno snabdijevanje električnom energijom", rekao je Ćopić.

Istakao je da je ovo veoma bitno za ostanak mještana na ovom području, kojih je dosta otišlo u potrazi za boljim životom u prethodnih nekoliko godina.

"Veoma je bitno da se i uvede bolji internet na ovom području. Do sada snabdijevanje električnom energijom na ovom području nije bilo stabilno, a sada je i to sređeno. Od sedamdesetih godina prošlog vijeka mi čekamo da se ovaj problem riješi", rekao je Ćopić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije