Gradovi

Rekordan broj plivača u Trebinju: Nikola Telebak prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta

Rekordan broj plivača u Trebinju: Nikola Telebak prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta
Foto: Vesna Duka | Rekordan broj plivača u Trebinju: Nikola Telebak prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta

TREBINJE - Ovogodišnji Nosilac Bogojavljenskog krsta, koji je starješina Sabornog hrama u Trebinju, otac Mladen Žulović, osveštao i potom bacio u osveštanu rijeku Trebišnjicu, ove godine je Trebinjac Nikola Telebak (19), mladi član Plivačkog kluba "Leotar", kome je ovo drugo po redu bogojavljensko plivanje.

Ovogodišnje bogojavljensko plivanje na Trebišnjici će ostati upamćeno kao plivanje sa najviše učesnika, njih oko sedamdeset.

"Prvi put sam plivao prošle godine i još tada odlučio da ću svake naredne godine biti učesnik, jer se ovo ne može opisati riječima, a ovaj krst koji držim – draži mi je od svih medalja koje sam do sada u plivanju osvojio", kazao je Nikola.

I on je, kao i brojni njegovi prethodnici koji su od ratnih godina do danas plivali za osveštanim Bogojavljenskim krstom, rekao da mu nije smetala hladna Trebišnjica da učini maksimalan napor.

Trebišnjica nije bila hladna ni za najmlađeg ovogodišnjeg plivača, Gojka Jankovića koji ima svega 13 godina.

"Osjećaj je lijep, rekao bi čak i vrlo topao, iako je voda hladna, a ja se nadam da ću u nekim idućim godinama biti nosilac krsta", kazao je mladi Gojko.

Prošlogodišnji nosilac Bogojavljenskog krsta Petar Marić (47), najstariji je ovogodišnji plivač, ali i plivač koji za krstom na Trebišnjici pliva sigurno najduže.

Kaže da je svake godine neopisiv osjećaj plivati na Bogojavljenje, ali je ove godine to ipak bilo još veličanstvenije.

"Kad vidim ovoliko mladih ljudi koji su plivali na Trebišnjici, osjećaj je još veličanstveniji i sama slika ove mladosti govori sve", kazao je Marić.

Prije plivanja za Bogojavljenski krst, u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju je služena liturgija i sveštana bogojavljenska vodica koju vjernici, po starom običaju, nose kući radi zdravlja i napretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije