Gradovi

Rekordni budžet (ne)dovoljan da podmiri sve apetite u Doboju

Rekordni budžet (ne)dovoljan da podmiri sve apetite u Doboju
Foto: N.N. | Rekordni budžet (ne)dovoljan da podmiri sve apetite u Doboju

DOBOJ - Rekordan iznos u gradskoj kasi, koja je teška oko 65,5 miliona KM, trebalo bi da zadovolji apetite svih budžetskih korisnika u 2020, izbornoj, ali i godini značajnih infrastrukturnih projekata.

Velikim subvencijama ne mogu se nadati dobojski poljoprivrednici koji bi uskoro trebalo da uđu u lokalni registar, jer je ove godine za njih predviđeno 120.000 KM, dok na sve ostale grantove ide 55.000 KM.

"Naravno da sredstva za poljoprivredu nikad nisu dovoljna, poljoprivredni proizvođači imaju potrebu za većim subvencijama, međutim naš budžet je okrenut ove godine u privredni razvoj grada Doboja, tako da svakako biće rebalansom budžeta predviđena i sredstva za dodatne subvencije", kaže Anis Husaković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, te dodaje da ne može govoriti o cifri koja će biti naknadno izdvojena.

Za održavanje vodotoka, te sanaciju i izgradnju vodoprivrednih objekata planirano je 200.000 KM, od toga 80.000 KM biće potrošeno na čišćenje i uređenje vodotoka, upola manje planira se za izgradnju vodovodnih objekata, 45.000 KM ići će za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih sistema, dok je za tekuće održavanje i izradu investiciono-tehničke dokumentacije predviđeno 20.000 KM, odnosno 15.000 KM.

Prema mišljenju dijela odbornika, to je malo novca s obzirom na višemilionski iznos budžeta.

"Uvijek postoji rebalans budžeta, uvijek se mogu povećati sredstva za te namjene. Što se tiče izgradnje lokalnih puteva, za tu svrhu je izdvojeno 550.000 KM, a planirana sredstva od koncesionih naknada su 200.000 KM", pojasnio je Marko Nikolić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Novca ima toliko koliko ima, kaže Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, koji smatra da je Doboj u odnosu na druge lokalne zajednice siromašan iako je za ovu godinu projektovao rekordan iznos budžeta.

"Ali, od toga je 27 miliona KM kredita i biće ih još, to je druga priča. Međutim, ja imam bojazan kako će se ta sredstva raspodjeljivati. Bojim se da ona ne budu po političkoj i partijskoj podobnosti i da njihova namjena bude u svrhu izbora ili motivisanja određenog dijela biračkog tijela jer ovo je ipak izborna godina", naveo je Vasiljević, kojem nije po volji to što prvi čovjek grada odlučuje o prioritetima koji će biti finansirani iz budžeta.

Za Zorana Blagojevića, odbornika SNSD-a, nije sporan način raspodjele budžetskog novca, već ga zabrinjava uređenje građevinskog zemljišta ne samo u Doboju, nego i u svim lokalnim zajednicama u RS.

"Nije definisano uređenje prostora što se tiče elektrofaze. Regulatorna komisija tumači da su u obavezi distributivna preduzeća da vrše uređenje prostora elektrofaze, a opet jedan član zakona kaže da su u obavezi lokalne zajednice. Po završetku svih poslova, kada se pusti u funkciju distributivni objekat, tada dolazi do problema ko će intervenisati na tom istom objektu", zapitao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije