Gradovi

Rekordni iznos u dobojskoj gradskoj kasi za 2020.

Rekordni iznos u dobojskoj gradskoj kasi za 2020.
Foto: N.N. | Rekordni iznos u gradskoj kasi za 2020.

DOBOJ - O Nacrtu budžeta za 2020. godinu u rekordnom iznosu od oko 65,5 miliona KM danas su raspravljali dobojski odbornici.

Predstavnici opozicije tvrde da je projekcija gradske kase za narednu godinu skoro sto odsto uvećana u odnosu na prethodne godine, ali da u strukturi prihoda, kako kažu predstavnici opozicije, dominiraju sredstva iz kreditnih zaduženja.

"Kreditna zaduženja treba da budu usmjerena u privredu, proizvodnju, nova radna mjesta, to je vrlo jednostavna priča, a ne svaki put da je to rekonstrukcija nekih kategorisanih i nekategorisanih puteva na selima gdje, nažalost, već više niko i ne živi", smatra Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, smatra da se treba jednom odvažiti, uložiti u privredu, uložiti u poslovnu zonu i poslovni inkubator.

"Treba stimulisati mlade ljude da pokreću vlastite biznise da bi na takav način digli punjenje budžeta sa izvornim prihodima, a ne da svake godine imamo po nekoliko kreditnih zaduženja", kaže on.

Podsjećamo, budžet za 2019. je oko 42,3 miliona KM.

Doboj ima razvojni budžet, poručio je gradonačelnik Boris Jerinić, podsticaće se privreda, ali novac će se trošiti i u infrastrukturu, pa osim izgradnje sportske dvorane, slijedi i rekonstrukcija 16 ulica.

"Poslušao sam i opoziciju, koja ima svoje određene sugestije, i ono što sam od njih tražio je da na tom osnovnom dokumentu za grad, za razvoj grada, ne mogu praviti populističku politiku iz razloga što sam siguran da u potpunosti ga nisu dobro ni izučili", kazao je Jerinić.

Sanja Vulić (SNSD), predsjednica Skupštine grada, rekla je da se trude napraviti nekakvu strategiju razvoja grada, a da su definitivno uvidjeli da ne mogu svima ugoditi.

"Budžet nikada nije bio veći, ali to samo pokazuje koliko smo se zaista trudili i radili na svemu ovome", kazala je Vulićeva.

Skupština grada Doboj dobila je i žensko pojačanje, pa sada u lokalnim parlamentarnim klupama sjedi pet odbornica, dok je muških kolega ukupno 26.

Naime, Vojislav Rađa, odbornik SNSD-a, tri godine nakon što je osvojio mandat istog se odrekao, kako je na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada rečeno, iz ličnih razloga, a umjesto njega narednih godinu dana o pitanjima važnim za život Dobojlija raspravljaće njegova stranačka koleginica Tijana Vasiljević-Stokić.

"To je jedan novi izazov u mojoj političkoj karijeri, životu i poslu", kazala je Vasiljević-Stokićeva.

Vulićeva je najavila da će biti još  promjena i to već na narednoj sjednici.

"Mislim da ćemo dobiti još jedno žensko pojačanje, tokom decembarskog zasjedanja. Moram kao žena reći da mi je drago što nam je došla još jedna koleginica jer žene su, za razliku od muških kolega, kreativnije i konkrektnije u mnogim odlukama i primjedbama", izjavila je Vulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije