Gradovi

Ribolovci i planinari očistili revir jezera Drenova, prikupili 150 vreća otpada

Ribolovci i planinari očistili revir jezera Drenova, prikupili 150 vreća otpada
Foto: Ustupljena fotografija | Ribolovci i planinari očistili revir jezera Drenova, prikupili 150 vreća otpada

PRNJAVOR - Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 21. marta, prnjavorski ribolovci održali su u proteklu nedjelju veliku radnu akciju čišćenja i uređenja posebnog ribolovnog revira jezera Drenova, a na terenu su zatekli ogromnu količinu otpada i deponiju smeća, potvrdio je za "Nezavisne novine" Darko Živković, predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog društva (SRD) "Ukrinski cvijet" Prnjavor.

"Pored ribolovaca, u akciji su učestvovali i članovi Planinarsko-alpinističkog društva 'Skitnice' iz Prnjavora, koji su nedavno već uredili stazu od jezera Drenova do vrha Svinjar na Ljubiću, u sklopu projekta 'Moj grad misli zeleno'. Nama je ovo bila prva u nizu akcija koje ćemo u toku ove godine realizovati. Prikupili smo oko 150 vreća otpada", rekao je Živković i napomenuo da je u narednoj akciji planirana sadnja Pančićeve omorike, crnog bora i hrasta.

Količina otpada koju su zatekli na terenu je zabrinjavajuća, sramotna i alarm je da se nešto mora promijeniti.

"Jedno od mogućih rješenja za suzbijanje nesavjesnog ponašanja građana i ribolovaca moglo bi biti postavljanje nadzornih kamera na pojedinim lokacijama. U svakom slučaju, potrebno je raditi na podizanju svijesti građana o značaju očuvanja prirodne i životne sredine. Mnogi uživaju u prirodnim ljepotama koje jezero Drenova pruža, ali se moraju naučiti i odgovornom ponašanju", smatra Živković.

Napomenuo je da se akciji odazvao manji broj članova od očekivanog, ali su im u pomoć pristigli ljubitelji prirode, prnjavorski planinari.

SRD "Ukrinski cvijet" u okviru svojih aktivnosti organizuje i Školu ribolova, putem koje radi na edukaciji osnovaca koji su zainteresovani da ovladaju tehnikama ribolova.

"U sklopu rada u Školi ribolova đaci imaju priliku da se upoznaju i sa ekološkim temama, što je ujedno i jedan od načina da mladi razvijaju ekološku svijest. Jedna od prednosti same nastave je ta što se ona odvija na otvorenom, tačnije na samom jezeru Drenova, pa tako polaznici tehniku koju su teoretski savladali mogu odmah i praktično primijeniti", rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije