Gradovi

Rođendan Fondacije Mozaik: 20 dana sadnje za 20 godina saradnje

Rođendan Fondacije Mozaik: 20 dana sadnje za 20 godina saradnje
Foto: Ustupljena fotografija | Rođendan Fondacije Mozaik: 20 dana sadnje za 20 godina saradnje

Fondacija Mozaik je obilježila svoj 20. rođendan akcijom “20 dana sadnje za 20 godina saradnje” u kojoj su mladi iz 27 zajednica širom BiH posadili 657 stabala.

Saradnja je okosnica svega što Fondacija Mozaik radi, pa su i svoj 20. rođendan proslavili u saradnji sa mladim ljudima i opštinama, općinama i gradovima u kojima postoje Omladinske banke – jedan od najrelevantnijih programa za mlade na Balkanu. Kroz ovaj program su od 2008. godine mladi realizovali preko 4.000 projekata i pokrenuli čak 215 mikrobiznisa.

Na poziv da zajednički posade stabla, kao simbol dugoročne saradnje i brige za mlade, javilo se čak 27 zajednica širom Bosne i Hercegovine.

U ovih 20 godina, Mozaik je finansijski podržavao ljude koji su željeli da zajednički snagama učine dobra djela. U 120 zajednica donirano je preko 17 miliona maraka kroz Omladinsku banku, programe Kulturnog nasljeđa, All Inclusive i Za aktivne zajednice.

"Uvijek smo bili ponosni što možemo podržati ljude da urade baš ono šta oni misle da je važno za njihove zajednice. A onda su, naročito mladi, počeli da govore da je njima važan posao. Zato smo pokrenuli i Startup studio, kroz koji smo investirali preko 2,5 miliona maraka u 85 društvenih biznisa koje su pokrenuli mladi ljudi. Sa mikrobiznisima, kreirali su čak 487 novih radnih mjesta", rekli su iz Fondacije Mozaik.

U lonac.pro zajednici možete pogledati kako je svaka od 27 partnerskih zajednica organizovala sadnju i čestitala rođendan Mozaiku, dok su na društvenim mrežama podsjećanja na najznačajnije aktivnosti i uspjehe tokom 20 godina rada Fondacije Mozaik.

"Nastavit ćemo podržavati novu generaciju poštenih, poduzetnih i inovativnih mladih ljudi – moralnu snagu koja stvara novu društvenu i ekonomsku vrijednost, nova radna mjesta i postaje uzor drugim mladima u BiH i regionu", dodali su iz Fondacije Mozaik, a vas pozvali u lonac.pro zajednicu da se pridružite i zajednički realizujete ovaj cilj, uz poruku: "Najbolji dan da zasadite drvo je bio prije 20 godina. Drugi najbolji dan je danas!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije