Gradovi

"Romanijaputevi" spremni za zimsku sezonu

"Romanijaputevi" spremni za zimsku sezonu
Foto: Srna | "Romanijaputevi" spremni za zimsku sezonu

SOKOLAC - Preduzeće "Romanijaputevi" spremno je za zimsku sezonu i održavanje svih magistralnih i regionalnih puteva ukupne dužine 620 kilometara u 14 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Tehnički direktor u ovom preduzeću Dragan Buloščić rekao je Srni da su "Romanijaputevi" obezbijedili dovoljno posipnog materijala /soli i abrazivnog materijala/ i pripremili mehanizaciju koja može u svakom trenutku u slučaju snježnih padavina da izađe na teren.

"Puteve obilazimo i preventivno posipamo na dionicama gdje očekujemo da će temperatura vazduha biti ispod nule, da bi spriječili pojavu poledice", kaže Buloščić.

On je naveo da preduzeće raspolaže potrebnim brojem mehanizacije za održavanje puteva - utovarivača, grejdera, traktora, freza i specijalnih vozila za održavanje saobraćajnica u zimskom periodu.

"Sve je pripremljeno i na zimskim punktovima na Jahorini, u Lukavici, Podromaniji i Višegradu, a u slučaju većih snježnih padavina otvorićemo dodatne punktove", istakao je Buloščić.

On je napomenuo da se na području dvije regije na kojima puteve održavaju "Romanijaputevi" nalazi i nekoliko planinskih prevoja kao što su Romanija i Trebević, oba putna pravca prema Jahorini, preko Pala i Trebevića, te na području Han Pijesaka i Čajniča, koji zahtijevaju više aktivnosti, što u preduzeću imaju u vidu prilikom pripreme planova za održavanje prohodnosti u zimskom perodu.

Prema njegovim riječima, čišćenje magistralnih i regionanih puteva održava se prema prioritetima, a prvi u nizu su magistralni putevi i put prema Jahorini iz poznatih razloga, iako ne pripada redu magistralnih.

Buloščić je dodao da preduzeće "Romanijaputevi", osim magistralnih i regionalnih pravaca, u zimskom periodu čisti i lokalne puteve u nekim opštinama sa kojima sklopi ugovor.

Preduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju puteva "Romanijaputevi" sa sjedištem u Podromaniji kod Sokoca osnovano je 1992. godine, a zapošljava oko 250 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije