Gradovi

Romi ne ostvaruju mnoga prava jer ne znaju za njih

Romi ne ostvaruju mnoga prava jer ne znaju za njih
Foto: Nataša Tadić | Romi ne ostvaruju mnoga prava jer ne znaju za njih

TUZLA - Pripadnici romske zajednice nisu upoznati sa svojim pravima koja imaju po zakonu i ne ostvaruju mnoga od njih

Stoga Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla realizira projekat informiranosti i novčane pomoći, a podršku ima od grada Tuzle.

Promovisanje i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene zaštite za socijalne kategorije je cilj projekta. Prvenstveno se misli na socijalna prava, posebno tuđu njegu i stalnu novčanu pomoć.

"Imamo dosta korisnica i žena koje to ne ostvaruju zbog neinformiranosti ili zbog nedostatka novčanih sredstava koja su im potrebna da skupe dokumentaciju. Mi kroz ovaj projekat radimo kako bi one ostvarile prava koja imaju po zakonu", pojasnila je Larisa Kovačević iz Udruženja Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla.

Ona je pojasnila da je projekat omogućio Udruženju da pomogne Romkinjama da skupe dokumentaciju, plate takse i medicinsko vještačenje koje košta 85, a na licu mjesta 120 KM. Do sada je projektom obuhvaćeno osam korisnica, ali se očekuje da se nakon većeg informisanja broj poveća.

"U saradnji s centrima za socijalni rad postoji mogućnost da nakon nastavka projekta putem jednokratne novčane pomoći snose troškove liječenja, da plate medicinsko vještačenje", rekla je Kovačevićeva.

O svojim pravima neinformirana je bila i Aida Ramić iz Tuzle. Kaže da se obratila Udruženju jer nije znala kome treba i oni su joj pomogli u daljem postupku.

"Ja nisam ni znala da postoji besplatna pravna služba. Nazvali su ih i rekli da me saslušaju. Na kraju smo riješili sve", priča Aida i dodaje da je aplicirala na 11 radnih mjesta. Zasad - bezuspješno.

I Aidi i drugima pomažu romski medijatori poput Denisa Mujića. On kaže da je poseban akcenat stavljen na ruralne sredine, gdje Udruženje dijeli informativne letke, a ženama koje su nepismene čitaju i pojašnjavaju njihova prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije