Gradovi

Romima legalizovati kuće u Tuzli

Romima legalizovati kuće u Tuzli
Foto: N.N. | Romima legalizovati kuće u Tuzli

TUZLA- Romi na području Tuzle uskoro bi mogli legalizovati bespravno izgrađene kuće jer je to jedan od uslova za donatorska sredstva iz EU.

Udruženje „ Euro Rom“ iz Tuzle pokrenulo je rješavanje ovog problema po prvi put u povijesti Roma u ovom kantonu i trebalo bi se legalizovati oko 300 objekata u Tuzli.

Prema istraživanjima Udruženja „Euro Rom“ Tuzla više od 80 % Roma u BiH nema pravno regulisane kuće.

Iako Romi stoljećima žive na ovim prostorima, nije se radilo na rješavanju tog problema.

Donatori koji žele pomagati Romima i uložiti u sanaciju objekata u kojima žive, traže legalizaciju.

„Pitali smo se kako da to riješimo i jedan projekat smo uputili prema Gradu Tuzli. Projekat je odobren za stambeno zbrinjavanje Roma, a sa fokusom na legalizaciju bespravno izgrađenih stambenih objekata u vlasništvu Roma“, pojasnio je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja.

Realizacija projekta započela je snimanjem romskih kuća u naseljima Kiseljak, Krojčica, Crvene Njive i Mosnik. Naredna faza je mišljenje stručnjaka za legalizaciju koji će pojasniti kako legalizovati te objekte.

Onda slijedi upućivanje inicijative prema Gradskom vijeću za izmjenu i izradu regulacionog plana  na tim područjima.

„ Propadaju nam velika finansijska sredstva od EU kao i od Minsitarstva za ljudska prava jer osnovni je uslov da objekti moraju biti u vlasništvu Roma.  Grad Tuzla finansira pomenuti projekat,  a očekuju se i finansijska sredstva od ministarstva“, rekao je Jusić.

A u kakvoj situaciji se nalazi ova populacija pokazuje i činjenica da Aljo Džilić iz naselja Krojčica jedini prihod ima u vidu invalidnine od 37 KM.

„Loše za život. Nema se. Bolestan sam. I žena slomila ruku, mora na operaciju. Legalizacija bi nam značila. Struju imamo i vodu. Voda se plaća, ma sve“,  priča Aljo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije