Gradovi

Rudari protestovali u Lukavcu jer nije riješena eksproprijacija

Rudari protestovali u Lukavcu jer nije riješena eksproprijacija
Foto: N.N. | Rudari protestovali u Lukavcu jer nije riješena eksproprijacija

LUKAVAC - Oko 200 rudara Površinskog kopa Šikulje, kod Lukavca, danas je održalo jednosatni štrajk pred zgradom opštine Lukavac, zahtijevajući da se riješi problem eksproprijacije zemljišta jer ne mogu dalje kopati zbog kuća koje nisu iseljene. Rudari su dali opštini 72 sata roka da deložira porodice sa kopa Šikulje. Inače će, kako su najavili, sa mašinama doći pred zgradu opštine i tu spavati.

Od oktobra prošle godine proizvodnja u Šikuljama je smanjena, a mjesečni gubici iznose oko  milion maraka.  Zbog nastale situacije sada je ugroženo 700 radnih mjesta, a indirektno njih skoro 3.000.

"Mi smo pokušali učiniti sve da ne dođe do ovoga. Vrhunac je ovdje. Nećemo dozvoliti da ovih 700 radnika  i njihove porodice ostanu bez hljeba.   Osnovna obaveza sindikata je da se bori za očuvanje radnih mjesta. Načelnik koristi sve prilike da manipuliše", rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara rudnika Kreka Tuzla.

Rudari i sindikati optužuju lokalnu vlast u Lukavcu da ne poštuje odluku Vlade Federacije BiH, koja je jesenas donijela rješenje po kojem opština Lukavac treba deložirati vlasnike sa dvije sporne parcele.

"Zašto Uprava rudnika koja sklopi ugovor od milion maraka sa privatnim firmama bez tendera na proljeće ne može izdvojiti 100.000 maraka da riješi ovaj problem i oslobodi nas ovog svega? Ne može jer se Uprava bavi politikom. Rudari nisu otišli pred Upravu rudnika, pred Vladu Federacije, već su došli ovdje. Vlada Federacije ima i MUP i organe. Opština nema službe koje mogu hodati po etažama i klizištima", rekao je Edin Delić, načelnik Lukavca.

On je pozvao nadležno tužilaštvo da se uključi u ovaj problem i provjeri kako je moguće da rudničke mašine dođu do neiseljenih kuća i tako ugroze ljudske živote. Jedna od dvije sporne parcele je u vlasništvu Ibrahima Spahića, kome je imovina procijenjena na 117.000 maraka, a njemu rudnik nudi 70.000".

"Ko je kriv, mene ne interesuje. Ja tražim da mi se plati moja imovina, pa da iselim. Ja od ovoga živim, imam ovce, stoku", ispričao je Spahić, koji nam pokazuje ispucalu kuću i kaže da se plaši živjeti tu, ali izbora nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije