Gradovi

Ruska medalja imperatora Aleksandra III za dvojicu Hercegovaca

Ruska medalja imperatora Aleksandra III za dvojicu Hercegovaca
Foto: Ustupljena fotografija | Ruska medalja imperatora Aleksandra III za dvojicu Hercegovaca

BILEĆA - Predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit" iz Bileće i predsjednik Udruženja "Bilećka Brigada", Miodrag Hrnjez Ljumo i Obren Gnjato, direktor Visoke škole za ugostiteljstvo i turizam Trebinje, koji je i predsjednik Ruskog geografskog društva u Republici Srpskoj, odlikovani su Medaljom imperatora Aleksandra III, u Кomandi kozačkog kadetskog korpusa ovog Donskog Imperatora, u gradu Novočerkasku, Rostovu.

Oni su, na poziv direktora Кorpusa Andreja Aleksandroviča Rembaila, prisustvovali  obilježavanju jubileja - 140 godina od osnivanja, ali je ujedno obilježena i stogodišnjica od dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću.

Njih je u Novočerkasku sačekao gradonačelnik Lisenko Jurij Jevgenijevič sa najbližim saradnicima, priredivši im prijem kome su prisustvovali i direktor Кorpusa sa saradnicima.

Na zajedničkom sastanku su, prema riječima Ljuma Hrnjeza, razmatrali ideju da se u Bileći izgradi memorijalno-kulturni, multifunkcionalni centar Donskog kadetskog korpusa, a pokrenuta je i inicijativa o bratimljenju Bileće i Novočerkaska.

“O značaju izgradnje ovog centra opširno je govorio i direktor Кorpusa, a imali smo emotivno i dirljivo predavanje najmlađim kadetima koji su nas pažljivo slušali”, kazao je Hrnjez nakon povratka u Bileću, napominjući da su ovom prilikom obišli i saborni hram kozaka, kriptu gdje se atamani sahranjuju, a posjetili su Staročerkaskaj u koji je imperator Petar Veliki dva puta dolazio, te hramove i muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije