Gradovi

Ruski stručnjaci stigli u Doboj: Dezinfikovana bolnica

Ruski stručnjaci stigli u Doboj: Dezinfikovana bolnica
Foto: N.N. | Ruski stručnjaci stigli u Doboj: Dezinfikovana bolnica

DOBOJ - Pet hiljada kvadratnih metara prostora u bolnici "Sveti apostol Luka" dezinfikovali su danas timovi ruskih stručnjaka koji su svoj posao započeli u Službi za infektologiju gdje su smješteni pacijenti pozitivni na virus korona, a završili dezinfekcijom bolničkog kruga i saobraćajnica.

"Radimo sve komunikacijske prostore unutar objekta, mokre čvorove, sobe za koje mislimo da treba da se odrade. Sve je pripremljeno, zaštićeni su tehnički uređaji, aparatura, instalacije i sve ostalo. Cilj ove dezinfekcije i ovolikih priprema koje radimo jeste da kovid-19 ne postane intrahospitalna infekcija u bolnici, među radnicima i među pacijentima koji se liječe", izjavio je dr Zoran Blagojević, predsjednik Komisije za intrahospitalne infekcije, te dodao da su u dobojsku bolnicu stigla tri ruska tima.

Nakon Službe za infektologiju posao je nastavljen u Službi za ORL.

"Imali smo priliku da vidimo na djelu kako to radi ruska vojska. Pod jakim pritiskom koristi se 70-odstotni alkohol kojim špricaju sve površine koje su potrebne, od plafona do poda, uklanjaju se stvari koje smetaju i vrši se jedna detaljna dezinfekcija prostorija bolnice. Vani se takođe vrši dezinfekcija okoline hlornim rastvorima, kamion pod pritiskom izbacuje i dezinfikuje površinu", kazao je Željko Božić, šef Servisa za higijenu.

Dva sata nakon dezinfekcije, kaže Božić, prostorije se ne koriste, odnosno nema ulaska ni kretanja kroz njih.

Mladen Gajić, direktor bolnice, kazao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno zbrinuta četiri pacijenta pozitivna na virus korona, te istakao da je i pored toga epidemiološka situacija stabilna.

"Dva su sa težom kliničkom slikom, dva sa srednjom i imamo opet četiri pacijenta koji su suspektni, znači koji imaju neke simptome, ali nisu nam za ostala odjeljenja da budu na ležanju s tim da nemaju potvrđenu koronu. Sva četiri pacijenta kojima je potvrđen virus korona su iz Teslića. Zasad iz Teslića imamo devet pacijenata kojima je potvrđen virus korona, tako da nam je to na našoj regiji neko žarište", rekao je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije