Gradovi

SDS protestnom šetnjom tražio pravdu za Branislava Garića

SDS protestnom šetnjom tražio pravdu za Branislava Garića
Foto: N.N. | SDS protestnom šetnjom tražio pravdu za Branislava Garića

DOBOJ - Devet godina nakon ubistva Branislava Garića, potpredsjednika SDS-a, njegove stranačke kolege povele su u protestnu šetnju ne samo aktiviste te partije, nego i zaposlene u Gradskoj upravi, lokalnim preduzećima i ustanovama kako bi, kažu, iskazali nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude za taj zločin, ali i nezadovoljstvo radom pojedinih republičkih institucija.

"Prvenstveno mislim na pojedine pripadnike MUP-a, inspektore, i pojedine tužioce, koji sprovode istragu izmišljajući slučajeve po nalogu stranačkih funkcionera aktuelne vlasti. Isto tako pojedine sudije koji donose presude po nalogu stranačkih funkcionera", kaže Nebojša Marić, potpredsjednik dobojskog SDS-a.

Protestna šetnja krenula je ispred zgrade Gradske uprave, na njenom čelu su bili Vukota Govedarica, lider SDS-a, Obren Petrović, gradonačelnik Doboja i predsjednik Gradskog odbora SDS-a, Aleksandra Pandurević, poslanik te stranke u PS BiH, Milan Miličević, potpredsjednik SDS-a i načelnik opštine Teslić.

Aktivisti su nosili transparente, a umjesto ispred pravosudnih institucija zaustavili su se preko puta zgrade Policijske uprave, gdje je osim za Branislava Garića pravda tražena i za Davida Dragičevića iz Banjaluke.

Propusti u istrazi koji su doveli do oslobađajuće presude Rajku Saviću, optuženom za Garićevo ubistvo, razlog su, kazao je Marić, što je protestna šetnja završena ispred policije.

Naveo je da su i "same krivične prijave MUP-a prema organima, prema gradu Doboju tendenciozne, ispolitizovane i po nalogu aktuelne vlasti".

"Ovo je u stvari apel da budemo pravna država, da budemo država koja poštuje institucije, ali institucije koje vode ljudi koji ne dobijaju zadatke od svoje političke organizacije, već moraju da rade u interesu građana RS i ne smiju da dijele Srbe koji žive u RS", izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je Srni da današnja šetnja vrha SDS-a Dobojem nije ništa drugo nego "sraman pokušaj SDS-a da smrt svog partijskog kolege ponudi kao politički program".

Branislav Garić ubijen je sa pet hitaca 26. aprila 2009. u prostorijama stranke u Doboju, a Rajko Savić, vlasnik građevinskog preduzeća, koji je bio optužen za ubistvo, odlukom pravosudnih institucija je oslobođen jer je po ocjeni sudskih vještaka u vrijeme kada je počinio krivično djelo bio neuračunljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije