Gradovi

Sabira se šteta u Tešnju: Poplavljeno 240 objekata, oštećeni putevi

Sabira se šteta u Tešnju: Poplavljeno 240 objekata, oštećeni putevi
Foto: Grad Bijeljina | Sabira se šteta u Tešnju: Poplavljeno 240 objekata, oštećeni putevi

TEŠANJ - Brojne službe i građani opštine Tešanj rade na saniranju posljedica poplava koje su oštetile objekte i puteve. U pomoć su pristigli i vatrogasci iz Doboja, a prema do sada prikupljenim informacijama, poplavljeno je više od 220 stambenih i 20 poslovnih objekata.

Treći dan radi se na sanaciji puteva, ispumpavanje vode iz objekata i bunara te čišćenje objekata. U ovim aktivnostima učestvuju građevinske firme, civilna zaštita, vatrogasci, Služba zaštite od požara, Služba za sanaciju, vodosnabdijevanje i čistoću te mještani.

Tešnju pomažu i vatrogasci iz Doboja kojih je juče bilo 30 na terenu. Grad Doboj i Fedralna uprava civilne zaštite dali su na raspolaganje isušivače vlage koje građani mogu preuzeti u prostorijama vatrogasnog doma Tešanj.

Higijensko-epidemiološka služba Dom zdravlja Tešanj, a po naredbi Opštinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija 55 objekata sa tri tima. Tokom jučerašnjeg dana ispumpana je voda iz tri bunara, a oprano je pet objekata i tri javne površine. Aktivnosti se nastavljaju i danas.

U posjeti je bio i premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić koji je obišao poplavljena područja.

"Današnjom posjetom želimo pokazati ljudima da nisu sami u ovoj teškoj situaciji. ZDK će u skladu sa svojim mogućnostima osigurati određenu pomoć, a tražićemo pomoć i od drugih", rekao je Ganić.

Načelnik Opštine Tešanj Suad Huskić rekao je da će izdvojiti sredstva za sanaciju te da očekuju pomoć i s viših nivoa.

Opštinske komisije za procjenu šteta su na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenih šteta.

I Bijeljina uputila pomoć

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u telefonskom razgovoru sa načelnikom opštine Tešanj Suadom Huskićem ponudio novčanu i tehničku pomoć u vidu sušilica, stanovnicima Tešnja zbog poplava koje su zadesile ovu Opštinu i zbog čega je u Tešnju 24. avgusta proglašeno stanje prirodne nesreće.

"Gradska uprava Grada Bijeljina uputiće stanovnicima Tešnja pomoć u iznosu od 5.000 konvertibilnih maraka i 15 sušilica, kako bismo im olakšali borbu sa posljedicama poplava koje su ih zadesile u predhodnim danima. Mi u Bijeljini, kao gradu koji se nekoliko godina suočavao sa do tada nezabilježenim elementarnim nepogodama i poplavama, vrlo dobro znamo koliko je u takvim situacijama dragocjena pomoć i zato stojimo na raspolaganju stanovnicima Tešnja", poručio je gradonačelnik Mićić.

Podsjetimo, Tešanj je zahvatilo olujno nevrijeme 23. avgusta kada je proglašeno vanredno stanje. Veliki broj naselja je ostao bez pitke vode i struje, a putevi su bili blokirani.

(NN, Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije