Gradovi

Sabor pravoslave omladine u Bosanskom Petrovcu

Sabor pravoslave omladine u Bosanskom Petrovcu
Foto: N.N. | Sabor pravoslave omladine u Bosanskom Petrovcu

​BOSANSKI PETROVAC - Petodnevni Svetosavski omladinski kamp “Mitropolit Nikolaj Mrđa” održava se u parohijskom domu u selu Vođenica nadomak Bosanskog Petrovca, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Smoljana i parohije krnjeuško-vođeničke, a s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Sergija.

Ovaj kamp je svojevrsna ljetnja škola pravoslavne vjeronauke, istorije i kulture srpskog naroda koji pohađa dvadeset učenika osnovne i srednje škole iz Bosanskog Petrovca i okoline. Tokom trajanja kampa održavaju se predavanja, liturgijske radionice i poklonička putovanja u Manastir Rmanj i crkve bihaćko-petrovačke eparhje. Pored duhovnih predavanja i radionica koje izvode vjeroučitelji, istroijsko predavanje o Svetom Vukosavu kulenvakufskom održao je Boško Branković, profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Cilj ovog kampa je očuvanje nacionalnog, jezičkog, vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda u Krajini, te razvijanje osjećaja ljubavi prema bližnjem, životnoj sredini i formiranje pozitivnih odnosa prema životu, pa je s toga moto kampa “Da volimo život i živimo da bismo voljeli”.

Kamp traje do subote 27. jula, kada će biti održan Četvrti sabor pravoslavne omladine u selu Vođenica, na kojem će učestvovati oko dvije stotine omladinaca iz Krajine, a gdje će imati priliku da se nadmeću u tradicionalnim i savremenim sportovima i tako razvijaju timski sportski duh.

Generalni pokrovitlj ovog kampa i sabora je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije, a dobrotvori su i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Katihetski odbor za pravoslavnu vjeronauku u RS i FBiH, opština Bosanski Petrovac, opština Petrovac-Drinić, Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH i Šumsko gazdinstvo “Oštrelj Drinić” iz Drinića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije