Gradovi

Samo kg bezglutenskog brašna košta devet KM

Samo kg bezglutenskog brašna košta devet KM
Foto: N.N. | Samo kg bezglutenskog brašna košta devet KM

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu godišnje je između 20 i 30 novootkrivenih pacijenata sa celijakijom.

Pacijenti su u velikim problemima, jer hrana za njih je izuzetno skupa u BiH, a to im je jedini lijek, rečeno je na jučerašnjem okruglom stolu "Sve što ste željeli da znate o celijakiji, a niste smjeli ili imali koga da pitate" u Tuzli.

Celijakija nije rijetka bolest, ali se ipak rijetko misli na nju, pa je dijagnostika komplikovana.

"Celijakija je povezana sa nizom drugih autoimunih stanja kao, što je bolest štitnjače, dijabetes, sistemske bolesti veziva itd. Taj poseban oblik genetike kada ja u pitanju glavni sistem, to je sistem koji omogućava našem tijelu da prepoznaje strane molekule, dovodi do toga da ti ljudi budu skloniji tim patološkim autoimunim reakcijama u organizmu", pojasnio je doktor Nermin Salkić, gastroenterolog UKC Tuzla.

Za ovu bolest jedini lijek je bezglutenska dijeta, nastavlja Salkić, ali hrana za nju je veoma skupa i često nije ni dostupna u manjim mjestima te bi ta hrana trebalo da se tretira kao i svi ostali lijekovi, da bude plaćena i subvencionirana.

Pacijenti oboljeli od celijakije imaju 50 KM mjesečno refundacije od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, ali to je nedovoljno, jer kilogram brašna košta gotovo devet KM.

Senad Turbić, jedan od pacijenata, ističe da je sada i dobro kako je bilo prije nekoliko godina.

"Saznao sam za bolest 2009. I tada ove hrane nije bilo u BiH. Išao sam u Sloveniju i Austriju i nabavljao brašno. Snalazio san se. Sada je lakše, ima svega. Ima brašna, keksa, čak i slatkiša, ali kilogram brašna je 8,65 KM, a 100 gr keksa oko pet KM. Skupo je to", priča Turbić i dodaje da troši samo brašna mjesečno oko devet kilograma.

Inače, mora naći i začine bez glutena, mora imati posebno posuđe itd.

On je član Udruženja osoba oboljelih od celijakije TK, koje ima 265 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije